Političkim problemima oko formiranja vlasti nakon izbora, koje svi manje-više očekuju, sigurno će biti dodan i jedan tehnički. Zbog prošle godine usvojenih izmjena propisa o sukobu interesa upitno je hoće li i tko moći obaviti zakonom propisanu provjeru kandidata za Vijeća ministara BiH.

Bez provjere SIPA-e

Do sada je bila praksa da SIPA obavlja sigurnosnu, a Središnje izborno povjerenstvo BiH provjeru postojanja sukoba interesa za kandidate koji bi trebali postati članovi Vijeća ministara. No, nadležnost i kadrovsko-tehnički resursi za provjeru i odlučivanje o sukobu interesa oduzeti su SIP-u, a da provjera kandidata nije prenesena na neko drugo tijelo. Sada SIP nakon izbora nema mehanizam da izvrši provjeru kandidata za ministre, iako mu je to obveza po Zakonu o Vijeću ministara. Samim tim, upitno je kako će biti imenovano Vijeće ministara ako ne bude moguće provjeriti kandidate.

Ovakav problem karakterističan je za BiH, jer se zakoni i njihove izmjene usvajaju, a da prethodno nisu definirana sva potrebna rješenja. Zato ne čudi što bismo mogli doći u poziciju da imamo politički dogovor o sastavu Vijeća ministara, a da tehnički tu proceduru ne bude moguće dovesti do kraja. Na ovaj problem su članovi SIP-a upozoravali još prošle godine kada je trebao stupiti na snagu novi zakon o sukobu interesa. Baš u to vrijeme odvijala se jedna u nizu rekonstrukcija Vijeća ministara, kada su kadrove SDS-a trebali zamijeniti oni iz SNSD-a. Provjera i imenovanje troje kanidata ubrzano je kako bi sve bilo obavljeno prije formalnog početka važenja novog zakona koji je razvlastio SIP.

Brzoplete promjene

Da bi posao provjere kandidata za ministre preuzelo novouspostavljeno parlamentarno povjerenstvo, potrebno je izmijeniti i Zakon o Vijeću ministara, što je nedavno i inicirano u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. No, očito je kako do izmjena neće doći prije izbora, a upitno je i nakon konstituiranja novog saziva Parlamenta.

Projekt menadžer Centra civilnih inicijativa (CCI) Ivica Ćavar kaže kako je ovo posljedica brzoplete promjene Zakona o sukobu interesa.

-Oni koji su bili kreatori spomenutih izmjena i dopuna ovog važnog Zakona i oduzimanja ingerencija SIP-u u tom kontekstu, sada moraju preuzeti punu odgovornost i blagovremeno spriječiti da se izbjegnu bilo kakve blokade u provedbi izbornih rezultata, jer će, u protivnom, biti izravno odgovorni ukoliko aktualno Vijeće ministara i nakon političkog dogovora bude radilo u tzv. ‘’tehničkom mandatu’’, kaže Ćavar.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok