Priče o prisluškivanju i globalnom praćenju građana odavno su poznate, no Wikileaks redovito se potrudi tu priču učiniti još zanimljivijom ili možda još strašnijom.

Obavještajno-sigurnosna agencija OSA kupila je paket programa njemačko-britanske tvrtke “Gamma International GmbH” pod nazivom FinSpy za oko 800 tisuća maraka. Paket podrazumijeva navedeni FinSpy, FinFireWire, FinFly USB i FinFly ISP. Uz taj paket, bh. obavještajci su dobili program “FinTraining” za obuku u upotrebi programa. Osobe koje su pod nadzorom ne mogu nikako otkriti da su njihova računala ili pametni telefoni zaraženi, a tvrtka Gamma daje jamstvo da FinSpy neće otkriti antivirusni programi. Alat je zasigurno koristan za nadgledanje kriminalnih skupina, ali je problem što je softver zloupotrijebljen od totalitarističkih režima u svijetu. Tako je 2011. otkriveno da je egipatski režim neko vrijeme koristio ovaj program, a njegova funkcionalnost u pet mjeseci bila je jedna od tema egipatske vlade. Kupnja programa ipak nikad nije službeno potvrđena. Što se BiH tiče, softver mogu koristiti dva agenta, a omogućeno je praćenje deset meta. Osim BiH, još 16 zemalja koristi ovaj program: Australija, Nizozemska, Bangladeš, Belgija, Estonija, Mađarska, Italija, Mongolija, Nigerija, Pakistan, Singapur, Slovačka, Katar, Južna Afrika i Vijetnam.

To je otkrio jedan haker koji je u kolovozu upao u bazu FinFishera. “FinFisher” navodi da su njegovi proizvodi “inovativni cyber alati” za izvlačenje podataka, kao i da ih prodaje samo vladinim agencijama. Iz kompanije tvrde da se njihov softver ne može koristiti za masovni nadzor, već samo za praćenje pojedinaca.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok