Na padinama Trebevića u nedjelju ujutro osvanuo je veliki križ kojega je postavila organizacija pod nazivom Savez logoraša Republike Srpske s nakanom da posjeća na Srbe stradale na područuju Sarajeva tijekom rata od 1992. do 1995. godine iako su najavu takvog projekta kao provokaciju ranije osudili Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) i brojne udruge koje okupljaju članove obitelji Sarajlija poginulih tijekom opsade grada.

Križ metalne konstrukcije visine deset i raspona četiri metra postavljen je uz cestu na području uzvisine Zlatiše gdje su tijekom opsade Sarajeva bili položaji vojske RS i s kojih je snajperima i topništvom ubijano i terorizirano civilno stanovništvo.

Iz Sarajeva je vidljiv s područja Skenderije koja je tijekom opsade i bila na meti snajperista sa Zlatišta.

Predsjednik Saveza logoraša RS Barnislav Dukić kazao je medijima u tome entitetu kako je križ postavljen da bi podsjećao na "više od 6500 ubijenih sarajevskih Srba". Dodatno je ustvrdio kako je u Sarajevu bilo 126 logora logora za Srbe u kojima je navodno ubijeno pet tisuća ljudi.

Te brojke Savez logoraša RS redovito koristi kako bi podupro tvrdnje da su u opsjednutom Sarajevu masovno ubijani Srbi iako za to nikada nisu predočili nikakve dokaze.

Prema informacijama Istraživačko-dokumentacijskog centra BiH na području deset općina koje su prije rata činile grad Sarajevo ubijeno je ili nestalo nešto više od 14 tisuća osoba dok je unutar dijela Sarajeva pod ratnom opsadom ubijeno nešto više od 11 tisuća ljudi.

Prema nacionalnoj strukturi poginulih i nestalih u deset općina od nešto više od devet i pol tisuća ili 66,22 posto su Bošnjaci, nešto manje od četiri tisuća ili 27,63 posto činili su Srbi, 723 ili 5,03 posto bili su Hrvati dok su 162 žrtve ili 1,13 posto bili pripadnici drugih entičkih skupina.

Podizanje križa na Trebeoviću odmah je dobilo potporu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Zastupnik te stranke u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac izjavio kako je to "izraz potrebe da nadomak Sarajeva obilježi stradanje srpskog naroda u Sarajevu od 1992. do 1995. godine".

Dodao je kako je to privremeno rješenje te kako se nada da će uskoro biti napravljeno još veće spomen-oblježje.

Udruga kojoj je na čelu Dukić ranije je najavljivala gradnju betonskog križa na Trebeviću visokog 25 metara na kojemu bi bila ispisana imena srpskih žrtava a metalna konstrukcija koja je postavljena pod okriljem noći sada se pojavila kao nadomjestak tom projektu.

Iz OHR-a ranije su ocijenili kako pod krinkom vjerskih simbola Savez logoraša RS pokušava potaknuti entičke napetosti jer je jasno kako je za većinu građana Sarajeva to provokacija s obzirom na to što je Zlatište predstavljalo u ratu.

Savez logoraša RS za podizanje križa nije dobio ni suglasnost Povjerenstva za državnu imovinu BiH.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok