Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, ovih je dana s redateljem Avdom Huseinovićem potpisao ugovor o početku snimanja dokumentarnog filma pod nazivom “Herceg Bosna, zločin i kazna”.

Film će biti sniman na području bivših logora koji su nastali kao posljedica formiranja Herceg Bosne, a premijera dokumentarca planirana je polovinom iduće godine, objavio je Savez logoraša u BiH na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Drugo značenje

Na ovu vijest zasad su jedino reagirali čelnici Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH čiji je predsjednik Anđelko Kvesić film nazvao očitim primjerom širenja mržnje, ali i iskrivljavanja povijesti u režiji Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša u BiH. “Historia est magistra vitae”, kaže stara latinska izreka koja za Savez logoraša u BiH i njegova predsjednika Jasmina Meškovića očito ima drukčije značenje. Oni povijest žele preusmjeriti svojim željenim tijekom”, kaže Anđelko Kvesić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH. On naglašava kako su povijest BiH pisali i hrvatski logoraši, njih 14 tisuća koji su prošli kroz 331 logor Armije BiH. “Nazivanje logora Armije BiH sabirnim centrima u kojima su pripadnici Armije BiH vježbali borilačke vještine samo je dio nastojanja čiji je cilj iskriviti povijest na štetu Hrvata i njihovih žrtava”, naglašava Kvesić. Za predsjednika i članove Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata film koji o Herceg Bosni govori u kontekstu zločinačke tvorevine nedopustiv je način širenja mržnje koji zahtijeva žurnu reakciju.

Izostale osude

“Pitam se tko financira film čiji je isključivi cilj širiti mržnju, zakonom nedopuštenu i kažnjivu radnju”, pita se Kvesić koji apelira na sve hrvatske političke, kao i predstavnike hrvatskih udruga da i sami reagiraju na govor mržnje i pokušaj iskrivljivanja istine u režiji Saveza logoraša u BiH. “U ratu su nas, logoraše tukli, danas nas pokušavaju slomiti riječima, a jezik ostavlja mnogo dublje rane na srcu i duši od fizičkih tortura”, ističe Anđelko Kvesić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH s nadom da Udruga kojoj je na čelu neće ostati usamljena u reagiranju na pokušaj da se Herceg Bosnu okarakterizira kao zločinačku tvorevinu čiji akteri zaslužuju primjerenu kaznu s jedne strane, dok zločini nad hrvatskim logorašima u BiH ostaju nekažnjeni.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok