Nakon što je premijer RH Andrej Plenković prvi dio dana proveo u Sarajevu, popodne je bilo rezervirano za Mostar gdje se susreo s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, krovne političke organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine, koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom, s kojima je razgovarao o položaju Hrvata u BiH, o pitanju reforme Izbornog zakona BiH te o drugim pitanjima važnima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Dragan Čović je nakon sastanka zahvalio Plenkoviću: ''On je došao kao veliki prijatelj da nas ohrabri, da olakšamo put kad je u pitanju zakonodavstvo i da nam snažno kaže – dogovorite se i recite što Hrvatska može napraviti'', piše Dnevnik.hr.

Plenković je također istaknuo da je ''bilo važno čuti od predstavnika različitih političkih stranaka snažnu poruku konsenzusa''.

''Poruka se temelji na okviru dva entiteta i tri konstitutivna naroda i zalaganju za konsenzus unutar cijele BiH, a tu prije svega mislim na političke stranke da se postigne dogovor u kojem bi i Hrvati imali istinske, legitimne zastupnike je vrlo važan. Želimo nastaviti aktivan dijalog s BiH, održati tijekom proljeća sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara u RH'', kazao je Plenković.

Upitan o podršci Čovića i njegova HDZ-a BiH-a o Miloradu Dodiku i ukidanju Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici, Plenković je opetovao: ''Svojim pismom je Čović do kraja pojasnio svoje pozicije i smatram da je tako otklonio i najmanju sumnju da kod njega postoji bilo kakva dvojba oko karaktera zločina u Srebrenici, a to je genocid. Ta dvojba ne postoji niti u Vladi RH niti kod političkih predstavnika Hrvata u BiH''.

''Ustav je jasno definirao konstitutivnost naroda u BiH i o tome se ne razgovara'', kazao je Čović, a Plenković se osvrnuo na presudu ''Sejdić i Finci'' Europskog suda za ljudska prava prema kojoj se pripadnicima manjina u BiH mora omogućiti kandidiranje za Predsjedništvo i Dom naroda BiH.

''Mislim da trebamo tražiti rješenje koje je uključivo, a koje neće eliminirati postavke ustavne arhitekture kakvu BiH ima već 26 godina. Kada se razgovara o BiH, naši europski partneri gledaju u nas i čekaju što ćemo mi reći i hrvatska uloga je ponekad i uloga dodatnog pojašnjenja. Sa zadovoljstvom ću kolege u EU izvijestiti o situaciji ovdje i koliko moramo biti fokusirani i pomoći. Došli smo ovdje s najboljim namjerama i želimo da se riješi ta jedna anomalija koja od 2006. muči Hrvate u BiH'', naglasio je Plenković.

Plenković je s članovima Vlade posjetio BiH u trenutku pomalo usijane političke situacije. Istaknuo je da dolazi kao prijatelj kojemu je cilj jedinstvena BiH, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda te je ponovno naglasio važnost rješavanja pitanja, kako je rekao, anomalije koja traje 15 godina, a to je problem izbora hrvatskog predstavnika.

U nizu sastanaka ipak nije bilo onog s Miloradom Dodikom, naime, u Republici Srpskoj, opet se javljaju separatističke ideje.

Kad je riječ o temama razgovora, one su se odnosile i na infrastrukturne projekte poput poput mostova na samoj granici Hrvatske i BiH, a trgovinska razmjena između dvije države iznosi oko dvije milijarde eura.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok