Prema službenim podacima zdravstvenih ustanova Bosna i Hercegovina prednjači u regiji po broju umrlih, a po broju cijepljenih na najnižoj smo ljestvici u Europi.

BiH je na europskom vrhu, ako govorimo o lošim statistikama. Ukupan broj smrtnih ishoda zbog infekcije koronavirusom kod nas je 14. 243.

Istovremeno, u Hrvatskoj je evidentirano 13 625 preminulih.

U Srbiji 13.417. Sve ostale zemlje imaju manje od 10.000 preminulih.

Ove brojke, prema računici epidemiologa, direktno su vezane za postotak cijepljenih, a on je u Bosni i Hercegovina najlošiji, tek 25,7 posto, dok razvijene europske zemlje bilježe i do 80 posto cijepljenog stanovništva.

U zemljama poput naše otežavajuća je okolnost i to što omikron soj koronavirusa brže od očekivanog puni bolnice.

 

Dr. Jela Aćimović, epidemiolog i pomoćnik direktora IJZ RS

“Ono što se pokazalo u svijetu, a i kod nas, je da ako niste cijepljeni možete da završite s nekom teškom kliničkom slikom, da morate da se liječite u bolnici, da nažalost može biti i smrtni ishod.”

Dr. Slavica Zeljković, načelnik Urgentnog centra UKC-a RS

“Pacijenti koji nama sada dolaze i koji razvijaju teške kliničke slike su stariji ljudi, ljudi koji su već imali neke kronične bolesti i mlađi necijepljeni.”

Iako su smrtni ishodi u petom talasu pandemije Covida-19 evidentirani uglavnom kod starijih i kroničnih bolesnika, u UKC-u RS ovog siječnja preminuo je i mlađi od 18 godina, koji je najmlađa žrtva. Proces liječenja, prema riječima liječnika, otežava činjenica da je koronu u početnoj fazi teško razlikovati od obične prehlade, što pacijente kasno dovodi u bolnice.

Dr. Nina Rodić Vukmir, epidemiolog

“Na početku ništa ne ukazuje na upalu pluća, a tek kad se urade ozbiljne dijagnostičke pretrage vidimo da je obostrana upala pluća i da pacijent već tada ostaje bez kisika.”

Nadležne u RS zabrinjava i podatak da je među hospitaliziranim zbog teških upala pluća u UKC-u u Banjaluci od početka siječnja čak 40 djece predškolskog i školskog uzrasta.

“Sva naša pažnja u narednom periodu biće usmjerena na škole, kao i eventualne nove mjere,” istakla je Aćimović.

Otežavajuća okolnost u suzbijanju širenja pandemije kovida-19 tijekom školske godine je to što djeca nisu obuhvaćena cijepljenjem. Podsjetimo, prostor Zapadnog Balkana je prostor na kojem je do sada evidentirano 4,5 milijuna oboljelih od covida-19, piše BHRT.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok