Usporedno s prvim kontaktima čelnika političkih stranaka koji su započeli načelne razgovore oko uspostave vlasti traje živa aktivnost više stranih diplomata koji pozivaju i lobiraju na brzu uspostavu vlasti, ali i predlažu moguće kombinacije za koje vjeruju da bi mogle imati potencijala provoditi reforme.

Kako doznajemo, strani diplomati inzistiraju da se vlast na svim razinama, što uključuje i Vijeće ministara, ustroji do Božića ove godine, što je jako teško očekivati, no nije nemoguća misija. Pri tome se konačno smatra da je najvažnije imati jedinstvenu strukturu stranaka od državne razine preko entiteta i županija kako ne bi bilo nepotrebnih zastoja. Istodobno se upućuju poruke kako brza uspostava vlasti uz, prije svega, uspostavu učinkovitog mehanizma koordinacije s Europskom unijom znači brže otvaranje fondova i potporu euroatlantskome putu zemlje.

Čvrsta koalicija

U tome smislu i najveći broj diplomata zagovara da ovoga puta na vlasti bude široka koalicija koja može osigurati prohodnost za provedbu reformi i zakona, što bi uključivalo najvažnije stranke, SDA kod Bošnjaka, HDZ BiH i koaliciju stranaka HNS-a među Hrvatima, te nevoljko, iako su najdominantniji među Srbima, koaliciju koju okuplja SNSD. No, postoje i oni koji smatraju kako bi mogle biti učinkovitije i drukčije koalicije na državnoj razini koje bi bile u stanju još lakše provoditi odluke. To znači da pozicija SDA i SNSD nije do kraja učvršćena u tim promišljanjima i da bi pojedine strane administracije pozdravile i takav rasplet, iako se on ne čini najmudrijim. No, put do uspostave vlasti na državnoj razini zahtijeva nekoliko formalnih koraka, ali i nekoliko nepoznanica koje valja riješiti. Prije svega, odnosi se to na izborni rezultat stranaka koje će činiti većinu u Republici Srpskoj, te koja će od stranaka bošnjačkog političkog kruga u zagrljaj Stranci demokratske akcije, dok je kod Hrvata izvjesno da su partneri iz HDZ-a BiH te stranaka Hrvatskog narodnog sabora. Ključni odgovor u Federaciji BiH drže HDZ BiH i SDA, a kombinacije s njima su moguće sa SBB-om Fahrudina Radončića i DF-om Željka Komšića, dok se najmanje izvjesnom čini koalicija sa SDP-om. To je zato što HDZ BiH ne želi SDP imati u vlasti Federacije BiH, a samim time i države. S druge, pak, strane SDA i predsjednik Bakir Izetbegović bi izbjegli Fahrudina Radončića, a on drži na izvjestan način ključeve vlasti jer je povezan s DF-om Željka Komšića koji ne želi ni na koji način samostalno zakoračiti u vlast sa SDA i sebi trasirati put nestanka, ali i s HDZ-om BiH zbog svog iskrenog odnosa oko brojnih pitanja.

Dobitnici i gubitnici

S treće, pak, strane, čekaju se i rezultati izbora za Dom naroda u Federaciji BiH koji je ključan za sve matematičke formule. Jučer je prvi korak k uspostavi vlasti napravio potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić koji je uputio poziv SDA i HDZ-u BiH na razgovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH. Istodobno, čelnik SDS-a Mladen Bosić zaigrao je na kartu ‘probosanskog’ sentimenta pa je gubitničku poziciju u RS-u pokušao kupiti s bošnjačkim strankama tvrdeći da će osovina Dodik - Čović inzistirati na rješavanju hrvatskog pitanja što Bosić smatra problematičnim.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok