Iako se službeni rezultati proteklih općih izbora u BiH još zbrajaju, relativni pobjednici i gubitnici se već znaju. No, koje će stranke činiti novu vlast, a koje su dobile povjerenje birača i imaju nacionalni legitimitet, još se jasno ne nazire.

Unutar Bošnjaka, uz ponovnu pobjedu Bakira Izetbegovića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, daleko najveći broj mandata imat će SDA, te Radončićev SBB i Komšićev DF. Bivši pobjednik SDP, zbog svoje katastrofalne politike vladanja u protekle četiri godine, praktično pometen s političke pozornice.

Unatoč zlonamjernim komentarima, izrečenih od pojedinih sarajevskih „intelektualaca“, koji ne mogu prežaliti poraz SDP-a i pobjedu HDZ-a BiH, kod Hrvata stvar je također jasna. Dragan Čović, s natpolovičnom potporom hrvatskih birača, koju ti intelektualci nazivaju „Lukašenkovom“ bit će novi hrvatski član Predsjedništva BiH, a HDZ BiH, bi trebao biti nezaobilazan kod formiranja Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH.

Za razliku od SDA, kojem prema ranijem „džentlmenskom“ dogovoru, pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, HDZ BiH se do sada nije toliko očitovao oko mogućih kombinacija. Osim izjave predsjednika Čovića koji je kazao kako će inzistirati da Hrvati konačno dobiju poziciju ministra vanjskih poslova, jer na toj funkciji zadnji Hrvat bio je dr. Jadranko Prlić još prije 17 godina.

Međutim, iz Republike Srpske, gdje je su dvije najjače stranke SNSD i SDS ostvarile približno jednak rezultat, danas su pristigli nešto konkretniji jasniji signali za formiranje parlamentarne većine na razini države, ali i Federacije BiH.

Tako je SNSD pozvao je stranke pobjednice na izborima na razini Federacije BiH na pregovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH, ali i simetričnom formiranju vlasti u vladama entiteta.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić je na tiskovnoj konferenciji u Banjoj Luci pozvao SDA i HDZ BiH na razgovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH, kako se, naveo je, ne bi gubilo puno vremena i "poštovala volja građana“.

- Izvjesno je da već sada možemo kazati da postoji jasna većina u parlamentu BiH za formiranje novog Vijeća ministara. Stranke pobjednice u oba entiteta, SNSD i njihovi koalicijski partneri u RS, te SDA i HDZ BiH u FBiH već i matematički imaju kapacitet da mogu formirati novo Vijeće ministara - rekao je Radojičić i naveo da se time ne bi ponovila ranija situacija o razgovorima koji su trajali i godinu dana kako bi se formirala vlast na tom nivou.

Poštuju i princip rotacije i SDA bi sada trebalo da pripadne mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ne ulazeći u to s kime će stranke koje su osvojile najviše glasova u FBiH ući u koaliciju, Radojičić je naveo da je SNSD zainteresiran za sudjelovanje u Vladi FBiH.

Stoga mu, kaže, djeluje logično da stranke pobjednice u FBiH i "blok iz RS“ razgovaraju o simetričnom (recipročnom) formiranju vlasti u oba entiteta i Vijeću ministara BiH, što bi, tvrdi, omogućilo brzo formiranje vlasti, a sve ostalo bi bile "avanture“.

Međutim, iz Republike Srpske, u vlast želi i do sada oporbeni SDS, koji je na izborima ostvario vrlo dobar rezultat.

- Pozicija SDS-a je da želi ući u novo Vijeće ministara, odnosno u vlast na razini BiH, i ovdje se stvari lome na principu hoće li, u stvari, ostati isti princip vlasti, odnosno, hoće li Dodik, uz Čovića, biti dominantan u vlasti na razini BiH i u Vijeću ministara - izjavio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić na pitanje kakva je pozicija njegove stranke u pregovorima oko formiranja vlasti na državnoj razini.

- To je osovina koja je bila dominantna u prethodnom periodu i koja je diktirala stvari, odnosno, diktirala političku krizu. Ja razumijem zašto Čović inzistira da mora biti Dodik taj koji će biti u ime Republike Srpske u vlasti jer jednostavno on ima politički dogovor s Dodikom da guraju zajedno projekt koji dominantno drži Čović kao svoju političku platformu oko budućih promjena Daytonskog sporazuma i rješavanja pitanja Hrvata. Naša pozicija je drugačija. Mi smatramo da u tom slučaju ne treba stajati ni na stranu Hrvata, ni na stranu Bošnjaka, nego pokušati naći dogovor koji je prihvatljiv za sve - kazao je Bosić.

Bosić je ocijenio kako će tu dominantno odlučivati bošnjačke političke stranke, odnosno stranke iz Federacije.

Iako je do proglašenja službenih rezultata izbora, a Središnje izborno povjerenstvo BiH najavilo ih je tek za 11. studeni, prema prvim izjavama čelnika najjačih stranaka, ne treba očekivati lako formiranje vlasti.

Ako se to dogodi i do konca godine, posebice s obzirom na kompliciranost cijelog procesa, od županija, preko entiteta do razine države, bit će to svakako,ipak, veliki uspjeh.

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok