Federalni zavod za zapošljavanje pripremio je 45 milijuna maraka za program sufinanciranja zapošljavanja te 16 milijuna maraka za program sufinanciranja samozapošljavanja, a pritom su očekivanja kako će se ukupno pomoći 15 tisuća osoba da pronađu posao kroz realizaciju nekoliko značajnih poticajnih mjera, piše Večernji list BiH.

Iznosi sufinanciranja

Veći iznos (45 mil. maraka) predviđen je za program pomoći zapošljavanju, pri čemu su korisnici programa poslodavci registrirani u Federaciji BiH, a kroz niz mjera nastojat će se pomoći zapošljavanju 9 tisuća osoba, počevši od mladih, preko žena, pa do razvojačenih branitelja. Ovom prilikom donosimo detalje nekih od pojedinačnih mjera, a prva od njih odnosi se na zapošljavanje pripravnika. Tom mjerom predviđen je iznos od 440 KM za protekli mjesec u trajanju od 6 mjeseci za osobe sa srednjom stručnom spremom, koje su prijavljene na evidenciju nezaposlenih, iznos od 470 KM za protekli mjesec u trajanju od 6 mjeseci za osobe sa srednjom stručnom spremom, prijavljene na evidenciju nezaposlenih najmanje 6 mjeseci prije dana objave javnog poziva/aktiviranja liste na čekanju. Istodobno, predviđeno je 500 KM za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci za osobe s višom i visokom stručnom spremom prijavljene na evidenciju nezaposlenih prije dana objave javnog poziva/aktiviranja liste na čekanju, odnosno 530 KM za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci za osobe s višom i visokom stručnom spremom, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u najmanje 6 mjeseci prije dana objave javnog poziva/aktiviranja liste na čekanju.

Mjera za zapošljavanje mladih s iskustvom predviđa 440 KM za protekli mjesec u trajanju od 6 mjeseci, za osobe bez obzira na stručnu spremu, prijavljene na evidenciju nezaposlenih, kao i 470 KM za protekli mjesec u trajanju od 6 mjeseci, za osobe bez obzira na stručnu spremu, prijavljene na evidenciju nezaposlenih najmanje 6 mjeseci prije dana objave poziva. Također, predviđeno je 500 KM za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci, za osobe s višom i visokom stručnom spremom prijavljene na evidenciju nezaposlenih prije dana objave poziva kao i 530 KM za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci, za osobe s višom i visokom stručnom spremom prijavljene na evidenciju nezaposlenih najmanje 6 mjeseci prije dana objave poziva.

U kontekstu programa za žene predviđen je iznos od 500 KM za protekli mjesec za žene, bez obzira na stupanj obrazovanja, u trajanju od 6 mjeseci, kao i 500 KM za protekli mjesec za žene s višom, odnosno visokom stručnom spremom u trajanju od 12 mjeseci. Mjera “Prilika za sve” donosi sufinanciranje nezaposlenih osoba bez obzira na radno iskustvo, spol, dob i stručnu spremu, i to u trajanju od 6 ili 12 mjeseci.

Predviđen je pritom iznos od 440 KM za protekli mjesec u trajanju od 6 mjeseci, odnosno 440 KM za protekli mjesec u trajanju od prvih 6 mjeseci i 220 KM za protekli mjesec u trajanju od idućih 6 mjeseci.

Iduća mjera predviđa zapošljavanje razvojačenih branitelja i dragovoljaca prijavljenih na evidenciju nezaposlenih, bez obzira na radno iskustvo, spol, dob i stručnu spremu, i to u trajanju od 6 ili 12 mjeseci. Predviđen je iznos od 500 KM za protekli mjesec u trajanju od šest 6 mjeseci, iznos od 500 KM za protekli mjesec u trajanju od prvih 6 mjeseci i 250 KM za protekli mjesec u trajanju od idućih šest 6 mjeseci. Također, izdvojit će se 550 KM za protekli mjesec u trajanju od 6 mjeseci, odnosno 550 KM za protekli mjesec u trajanju od prvih 6 mjeseci i 275 KM za protekli mjesec u trajanju od idućih 6 mjeseci.

Nova mogućnost

Iduća mjera odnosi se na periodično/sezonsko zapošljavanje, a Zavod poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira 440 KM za protekli mjesec u trajanju do 6 mjeseci. Program predviđa i mjeru “Nova mogućnost”, a kroz koju se sufinancira zapošljavanje nezaposlenih osoba dobi 40 i više, osoba koje su na evidenciji Zavoda najmanje 12 mjeseci kao i osoba niže kvalifikacije ili bez kvalifikacije. U kontekstu iznosa predviđeno je 530 KM za protekli mjesec u trajanju od 6 mjeseci, ili 530 KM za protekli mjesec u trajanju od prvih 6 mjeseci i 265 KM za protekli mjesec u trajanju od idućih 6 mjeseci.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok