Proizvodnjom od 500 do 600 tona godišnje Tuzlanska je županija vodeći proizvođač svježih gljiva u Bosni i Hercegovini, piše Faktor.ba. Tome prije svega doprinosi činjenica da na području Tuzlanske županije postoji laka dostupnost potrebnih sirovina za uzgoj gljiva, kao i tvrtke za proizvodnju komposta i proizvodnju micelija, odnosno sjemena gljiva.

Više od 100 sezonaca

U te se dvije tvrtke na području navedene županije godišnje proizvode oko 2000 tona komposta, od čega se gotovo 75 posto koristi za proizvodnju šampinjona, 20 posto za proizvodnju bukovača i pet posto za proizvodnju gljive shiitake.

- Oko 70 posto proizvodnje su šampinjoni, 20 bukovača i 10 posto gljive shiitake. Ništa ne izvozimo, a najviše plasiramo na tržište u Tuzlanskoj županiji, a mogu se naći i u cijeloj Bosni i Hercegovini. U Tuzlanskoj županiji ima oko 30 proizvođača gljiva koji su registrirani, a ima i osoba koje se sezonski bave proizvodnjom gljiva i ima ih više od stotinu - pojasnio je za faktor.ba Mujdin Tokić, predsjednik Udruge proizvođača komposta i uzgajivača gljiva Tuzlanske županije.

Proizvođače gljiva financijski podržava i Vlada Tuzlanske županije, a protekle su godine proizvođačima isplatili 200 tisuća konvertibilnih maraka.

- Poticaja za proizvodnju gljiva na razini Federacije BiH nema. Vlada Tuzlanske županije daje poticaje za proizvodnju komposta i proizvodnju gljiva.

Novčana potpora isplaćuje se po toni iz programa novčane potpore županijskoga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 45 konvertibilnih maraka za tonu komposta i 50 konvertibilnih maraka za proizvodnju gljiva na temelju tog utrošenog komposta koji se koristi za proizvodnju - pojašnjava Tokić.

Tokić također ističe kako konkurencije u uzgoju gljiva u Bosni i Hercegovini nema. Čvrsto su vezani i nisu jedni drugima konkurencija, a ima ih u obama entitetima i uspješno pokrivaju cijelo bosanskohercegovačko tržište jer svježe gljive se u BiH ne uvoze.

- Mi smo zadovoljni svojim poslom koji uspješno obavljamo. Zadovoljni smo i cijenom gljiva koje prodajemo trgovinama, sve ovisno o kojoj se vrsti gljive radi. Prodaje se po cijeni od četiri do šest maraka po kilogramu. Naravno, potrošačima je skuplje jer trgovci imaju svoju maržu - otkriva Tokić za faktor.ba.

O izvozu gljiva još ne razmišljaju jer sve prodaju na domaćem tržištu, ali imaju planove za proširenje proizvodnje.

Osposobiti pogone

- Namjera nam je osposobiti pogone za preradu gljiva jer mislimo kako bismo bili uspješni na našem tržištu. Gljive bismo pakirali u staklenke s raznim sadržajima jer prerađene gljive uvozimo i mislimo kako bi naši proizvodi imali dobru prodaju na domaćem tržištu.

Kompost koji se iskoristi za proizvodnju gljiva od otpadaka slame i piljevine dobar je za cvijeće i povrće i već imamo ozbiljne proizvođače u Tuzlanskoj županiji koji godišnje proizvedu od 100 do 150 tona komposta - ističe za faktor.ba Mujdin Tokić, predsjednik Udruge proizvođača komposta i uzgajivača gljiva TŽ-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok