U Konjicu i Žepču na cesti oklopnjaci, na nebu vojni zrakoplovi.

Da ne živimo u BiH, a da nam netko u svijet pošalje ovakve fotografije, bili bismo uvjereni da je ovdje počeo rat. I tek sada, nekoliko godina nakon što je jedna strana zvijezda nastupila na Večernjakovom pečatu, shvaćamo njezinu zabrinutost, čak i otkazivanje prvog leta za BiH jer je čula da je ovdje rat. Koliko god šokantno zvučalo, ta je zvijezda na granici s Vinjanima prvo izišla iz auta da se uvjeri kako se ne puca s druge strane pa je tek onda ušla u Grude odakle je preko Širokog Brijega došla u Mostar, piše Večernji list BiH.

Mala, nestabilna zemlja

- Znate, ja sam malo guglala o BiH, slike razrušenih gradova, rata, snimaju se ratni filmovi. Mislila sam da kod vas rat još traje - iskreno nam je priznala kasnije. Sjedajući na kavu u Konjicu ovih dana, nakon što smo vidjeli tenkove, dobacišmo skupini ozbiljnijih ljudi koja je raspravljala o stanju u Ukrajini: Oćel' bit onog rata - kao u kultnom filmu, ili smo između sebe to malo glasnije izgovorili... - Mala smo zemlja, nestabilna, idealna podloga da netko zakuha i onda krene zlo - glasno reče čovjek. Pitamo ga kakav je osjećaj vidjeti ratna vozila na ulicama. - Nije ugodno. Nije kod nas u ovom trenu tako crna situacija da se mora paradirati gradovima. Politika diže tenzije, ali to je kod nas normalno. Vjerujem da ovdje neće eskalirati u sukob, ali... samo da netko izvana ne zakuha - opet ponavlja i pozdravlja se.

Od Hercegovine nastavljamo prema Bosni, a izvlačimo i jedan zaključak: manje je auta u prometu nego inače. Možda je i zato jeziv osjećaj naići na oklopna vozila na cesti. Kao da se par - nepar uvodi prisilno, litru goriva iznad 3 KM nije isplativo sipati. Kamioni još voze, a pitanje je dokad će se i tvrtkama isplatiti prevoziti, dovoziti i odvoziti po ovolikim cijenama. To pitamo i radnika jedne crpke kod Žepča. Dok nam toči gorivo, uz priču o cijenama, pozornost mu usmjeravamo i na nazočnost EUFOR-ovih vojnih snaga u BiH. - Mogu samo reći da je nabavna cijena litre goriva neki dan bila 3,50 KM, a tko mora putovati i raditi, taj mora natočiti gorivo - priča nam. Komentira i vojna vozila što prometuju. - Iskreno, meni se to ne sviđa, ne samo zbog ove priče o tom ratu nego ionako imamo loše ceste pa još kada ovakve grdosije navale - priča nam. Zanimljiva konstatacija, zaključili smo. A opet, neka i prometuju, samo da je mir.

Briga za mir

- U ovakvim vremenima, kada je sigurnosna ravnoteža u Europi narušena, EU pokazuje svoju stalnu posvećenost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na zapadnom Balkanu - rečeno je iz EUFOR-a po dolasku u BiH. Nadamo se da će sve ostati samo na potpori i da veće reakcije neće biti potrebne.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok