Na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen je prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji predviđa povećanje plaća za više od 18.000 zaposlenih, piše Večernji list BiH.

Sindikati zadovoljni

Zakon su ranije predložili zastupnici Kluba HDZ-a BiH - HNS-a u Zastupničkom domu predvođeni Borjanom Krišto, dopredsjedateljicom Zastupničkog doma. Zakon donosi povećanje od 100 do 140 KM najugroženijim kategorijama obuhvaćenim Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine. Izmjenom određenih koeficijenata kroz zakon povećava se plaća za sve djelatne vojne osobe, policijske i državne službenike koji trenutačno imaju mjesečna primanja manja od 1500 KM.

Izmjenama zakona se, prema obrazloženju, određuju novi koeficijenti za pozicije od stručnog suradnika do stručnog savjetnika za državne službenike, od vojnika do brigadira za profesionalne vojne osobe, od policajca do višeg inspektora za policijske službenike, a za zaposlenike od onih s nižom stručnom spremom do samostalnog referenta koji ima visoku stručnu spremu. U praktičnom smislu to bi značilo da se, po novom zakonu, vojniku koji je imao neto plaću 700 KM ona povećava na 815 KM, naredniku se plaća povećava sa 770 na 885 KM, policajcu, koji je imao osnovnu plaću od 865 KM, ovim izmjenama ona se povećava na 990 KM, čistačicama se osnovica plaće povećava s 475 na 570 KM, istaknuto je ranije iz Kluba HDZ-a BiH - HNS-a.

Nakon konačnog usvajanja u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, zakon će se primjenjivati odmah nakon izlaska u Službenom glasniku BiH i stupanjem na snagu.

Nakon usvojenih izmjena, sindikati očekuju kako će već rujanske plaće biti uvećane.

- Ne može se reći kako nismo zadovoljni. Mi općenito nismo zadovoljni stanjem i odnosom prema sindikatima, ali što god se uradi, dobro je. Sve je to proizvod naših prosvjeda. Iako to nije dovoljno. Prioritet je kolektivni ugovor. Oni za dva mjeseca mogu vratiti sve što su povećali, ali s kolektivnim ugovorom ne mogu natrag - kazao je za Faktor Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

13 godina bez povećanja

Karčić smatra kako neće trebati raditi rebalans proračuna i da u njemu ima dovoljno novca za isplatu ovih povećanih plaća. - Fiskalno vijeće BiH pomaknulo je proračun i razlika između ovoga i prošlog je nekih 40 i nešto milijuna KM. I tu ima dovoljno. Povećana je osnovica za plaće s 475 na 535 KM, ali ona se primjenjuje od srpnja. Povećani su prijevoz i topli obrok, ali je rečeno da novac za to institucije nađu unutarnjom preraspodjelom. Tako da će proračun institucija BiH za 2022. biti dovoljan za isplatu ovog uvećanog koeficijenta. Isplata se očekuje od rujna. To su, znači, samo četiri mjeseca. To nisu veliki iznosi - dodao je Karčić.

I Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih agencija BiH, koji obuhvaća zaposlene u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, zadovoljan je povećanjem koeficijenata i očekuje uvećanu plaću, počevši od rujanske.

Podsjetimo, zaposleni u državnim institucijama u više su navrata prosvjedovali tražeći da se njihov položaj poboljša. Tražili su potpisivanje kolektivnog ugovora, ali i da se osnovica i koeficijenti usklade s troškovima života. Kako su u više navrata isticali, potrošačka košara za četveročlanu obitelj prešla je 2500 maraka te da dvije trećine zaposlenih u državnim institucijama ne mogu preživjeti od primanja koja imaju. Naime, osnovna plaća radnicima do sada je iznosila 475 KM. Isticali su kako 13 godina nemaju povećanje osnovice plaće te podsjećali da su oni samo radnici te da nemaju status poput parlamentaraca i ministara za koje su kazali kako su plaćeni i do 9000 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok