Na marginama jučerašnjeg zasjedanja Političke skupštine Europske pučke stranke (EPP) pripremala se inicijativa o svojevrsnoj poruci koja bi se uputila vezano uz posljednje izbore u BiH, a napose strankama promatračima u toj skupini.

I dok je ambicija bila pokušati stvoriti pritisak na stranke bliske EPP-u, u koje u BiH spadaju HDZ BiH, HDZ 1990., SDA, PDP te SDS, na kraju se došlo tek do kurtoazne poruke.

Sitna spletka

Naime, stranke koje su već potpisale programski dokument, SDA, PDP i SDS, nastojale su posredstvom zaklade Konrad Adenauer prejudicirati da se u sklopu taktiziranja o državnoj vlasti stvori pritisak na HDZ BiH zbog odnosa sa SNSD-om. No, pokušaj je propao, a dužnosnici EPP-a nisu željeli sudjelovati u ovim razračunavanjima. Tijekom popodnevnih sati Političke skupštine EPP-a, predsjednik Joseph Daul je čestitao strankama bliskim EPP-u koje su ostvarile dobar rezultat na posljednjim izborima. Pri tome je podsjetio kako je u travnju posjetio BiH kada je uspio osigurati potpisivanje Deklaracije oko čijih su se načela usuglasili HDZ BiH, HDZ 1990., PDP i SDS. Daul je pri tome izrazio očekivanje da će se vlast uskoro uspostaviti u BiH kako bi se provodile reforme bez ikakvog spominjanja tko bi je trebao činiti. Bivša eurozastupnica Doris Pack pri tome je spomenula retoriku Milorada Dodika usmjerenu protiv BiH. Međunarodna tajnica HDZ-a BiH Željana Zovko posebno značajnim je ocijenila što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon osam godina ponovno zasjeo u Predsjedništvo BiH kao legitimni predstavnik ovoga naroda.

Suživot

Također je pozvala na provedbu reformi u BiH i očuvanje europskih vrijednosti. A jedna od tih vrijednosti je i potpisana deklaracija iz travnja ove godine u kojoj su navedene ključne odrednice kojim bi putem trebala ići BiH. Prije svega, to je opredjeljenje za članstvom u Europskoj uniji kao dobrobiti za Bošnjake, Hrvate i Srbe te ostale građane. Pozvali su i na očuvanje narodnog identiteta i trasirali put provedbi reformi. “S obzirom na kulturnu, nacionalnu, socijalnu i vjersku raznolikost društva u Bosni i Hercegovini, želimo još jednom afirmirati naše identitete i tradicije u funkciji ostvarivanja moderne i funkcionalne društvene zajednice. Ovaj pristup u našoj zemlji može jamčiti osnovu za harmoničan suživot koji će se zasnivati na jedinstvu različitosti i jednakopravnosti svih naroda i građana u našoj zemlji”, stoji u Deklaraciji.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok