• Short title article: Neopravdana poskupljenja

Iako je inflacija itekako povećala cijene u BiH, jasno je da neki ovo koriste kako bi situaciju predstavili još dramatičnijom kako bi dodatno digli cijene.

Tako su neki proizvodi poskupjeli i za 200 posto iako nije bilo opravdanih razloga da se toliko dignu cijene i da potrošači razmišljaju kako će spojiti kraj s krajem. Stoga kod njih vlada opravdano nezadovoljstvo, a sve je više i inspekcijskih nadzora kojima se pokušava staviti udar na potrošače pod kontrolu.

Federalni inspektori utvrdili su kod jedne benzinske crpke na Ilidži nepravilnosti u vezi s visinom marže za naftne prerađevine te kod pet pravnih osoba nepravilnosti koje se odnose na maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode. Riječ je o dvjema pravnim osobama u Gračanici te po jednoj u Sarajevu, Babanovcima i na Ilidži. Nadzor je izvršen u prvoj polovini veljače na osnovi pritužbi građana i u redovitoj inspekcijskoj kontroli, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz ove uprave podsjećaju da će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 10.000 maraka kazniti pravna osoba za prekršaj u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena, a odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 250 do 2500 KM. Ove kazne propisane su na temelju Zakona o kontroli cijena. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok