• Short title article: Veljača prevrtača

Poslije 20-ak suhih i toplih dana, koji su primjereniji travnju, na kraju veljače slijedi nam velika promjena vremena.

- Veljača - prevrtača će i ove godine opravdati svoje prevrtljivo ime. Nakon dvadesetak suhih dana, u nekim krajevima i više, te nakon hladnog vala poslije kojeg je uslijedila iznadprosječna toplina s temperaturom i do 20 °C, što je primjerenije travnju, za vikend nastupa zamjetna promjena vremena koja će obilježiti kraj ovogodišnje veljače - objavio je DHMZ Hrvatske. Javlja Večernji list.

Kiša prelazi u snijeg

- Ozbiljnija promjena vremena očekuje nas za vikend. Uz uglavnom oblačno vrijeme, prognozira se i kiša. Oborine u subotu prvo zahvaćaju zapad, jugozapad i jug Bosne i Hercegovine, da bi odmicanjem dana zahvatile cijelu zemlju. U noći sa subote na nedjelju kiša će lagano prijeći u snijeg, prvo na zapadu, zatim u središnjim i sjevernim dijelovima zemlje, a kako to često biva, na istok dolazi tek oko podneva u nedjelju. Na jugu će se kiša zadržati tijekom cijelog tog razdoblja, tako da je snijeg rezerviran za područja sjevernije od klimatske granice koja se pruža našim Dinaridima - navodi Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda(FHMZ). U subotu će u BiH biti oblačno s kišom. Padom temperature zraka tijekom noći na nedjelju u Bosni će kiša postupno prelaziti u susnježicu ili snijeg. Vjetar će biti umjerene jačine, povremeno s jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. U večernjim satima vjetar će u Bosni promijeniti smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će većinom između 6 i 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 10 i 16 °C. U nedjelju će u Bosni biti susnježice ili snijega, a u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini će većinom padati kiša, na planinama snijeg. Vjetar će u Bosni biti umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini prijepodne jugo, u jutarnjim satima s jakim udarima. U drugom dijelu dana vjetar u Hercegovini mijenja smjer na sjever. Temperatura zraka uglavnom će biti između 1 i 6 °C, na jugu od 9 do 14 °C. Prema prognozi DHMZ-a, u nedjelju se očekuje snijeg u većini Hrvatske, pa i u dijelovima Dalmacije. Očekuje se i značajan pad temperature. U nedjelju bi se temperature mogle spustiti i do 1 stupanj. U ponedjeljak će u BiH biti oblačno. U Bosni će biti sa slabim snijegom ili susnježicom u jutarnjim i u večernjim satima, a u Hercegovini slaba kiša. Vjetar će biti slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između -3 i 1°C, na jugu od 4 do 8 °C, a najviša dnevna između 0 i 4 °C, na jugu od 8 do 13 °C.

Stabilnije razdoblje

Prema srednjoročnoj prognozi (FHMZ) od 1. do 4. ožujka izgledno je kraće stabilnije razdoblje, a od 5. do 7. ožujka ponovno se očekuju oborine. Nešto niže vrijednosti temperatura očekuju se od 26. veljače, pa sve do kraja prognoznog razdoblja. U Bosni će se tijekom tog razdoblja minimalne temperature kretati od -2 do 3, u Hercegovini oko 7, a maksimalne u Bosni do 11, u Hercegovini do 14 °C. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok