• Short title article: Nezadovoljni otkupnom cijenom

Mljekari u Federaciji BiH su u problemu. Nezadovoljni su najavom smanjenja otkupne cijene sirovog mlijeka.

Tražit će sastanak s otkupljivačima, a ako dogovor izostane najavljuju obustavu isporuke mlijeka.

Cijena sirovog mlijeka u TŽ je najmanja u Federaciji BiH, tvrde mljekari. Proizvođači od 2.000 litara mjesečno su plaćeni sa 0, 75 KM po litru, a oni veći do 0, 95 KM.

“Ja s 40 grla ne mogu zaposliti radnika. Borim se sam sa svojom obitelji. S bratom održavam tu farmu. Trebao bih zaposliti barem dva radnika, ali ne mogu s ovom otkupnom cijenom mlijeka”, kaže Suljo Smajić, proizvođač mileka iz Živinica, javlja N1.

I na to sve, otkupljivači su ih usmeno obavijestili kako smanjuju cijenu mlijeka za 5 pf što je izazvalo veliko ogorčenje kod mljekara, posebno uz činjenicu kako koriste hranu od prošle godine koja je bila najskuplja i najteža do sada.

“Ako ćemo govoriti o pojeftinjenju mlijeka, to možemo pričati tek iduće godine. U najavi imamo malo jeftinije mineralno gnojivo, kao i gorivo koje je malo pojeftinilo. Međutim, silažni kukuruz, tj. sjemenski materijal i herbicidi su ponovno skuplji za 50 %.”, kaže Eldin Glibanović, Udruženje mljekara TŽ.

“Ovo što se trenutno dogodilo je taj višak europskog obranog mlijeka koje završava na našem teritoriju. Oni kroz to obrano mlijeko, pokušavaju na polici sniziti, navodno, radi pada njihove proizvodnje. Mi ne želimo biti menažderi njihovih marketinških službi. Mi prodajemo svoje proizvode, a oni neka se trude. Ako ne mogu prodati na bh. tržištu, neka idu u druge zemlje”, dodao je Admir Kahriman, Uduruženje poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Isto misle i mljekari iz Brčkog koji imaju samo jedan poticaj, odnosno, 550 KM po grlu.

“Ne mogu shvatiti da te mljekare mogu opravdati toliku razliku u cijeni sirovog i upakiranog mlijeka. Volio bih da nam to netko objasni. Kako to da bude 3:1?A mi sigurno možemo objasniti i dati sve pokazatelje da mi svoju proizvodnju ne možemo ispoštovati s 0, 90 KM po litri mlijeka”, kaže Mersed Hanušić, proizvođač mlijeka iz Brčkog.

Problemi s cijenama mlijeka, poticajima, nerazumjevanje i nepoznavanje nadležnih u poljoprivrednu proizvodnju, tjeraju mljekare da prodaju krave, a neki su to i učinili.

“Moja obitelj i ja više ne možemo ponižavanja. Ukupna poljoprivredna proizvodnja bi se trebala tretirati kao strateška proizvodnja u jednoj državi. Nas drže na margini. Nitko vas apsolutno ne zarezuje”, ističe Jasmin Palavrić, poljoprivredni proivođač iz Tuzle.

“U tom pravcu ne idemo da bismo zatvorili svoje farme. Uložili smo mnogo u to i investirali i da sada dižemo od toga ruke. Ima nas dosta mlađih proizvođača koji smo ušli u tu proizvodnju”, kaže Suljo Smajić, proizvođač mlijeka iz Živinica.

TŽ raspolaže sa oko oko trećinom poljoprivrednog zemljišta u FBiH i oko 8.500 muznih grla koje godišnje daju oko 30 milijuna litara mlijeka. U ovoj županiji je nekoliko mljekara, čiji su predstavnici pozvani na razgovor s proizvođačima ali nisu došli.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok