• Short title article: Novi zakon
Foto: Livno Online / Z. Karadža

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Zastupnički dom.

Prije izjašnjavanja o zakonu, članovi Komisije prihvatili su i amandman koji je uložio izaslanik Sredoje Nović. Predloženi zakon predviđa da će se za prekršaj kada je prebojen ili na drugi način prekriven natpis na jednom od dvaju prisutnih pisama (latiničnom odnosno ćiriličnom), kazniti počinitelj novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1000 konvertibilnih maraka.

Zakon je prvobitno predviđao da će se informacija dostaviti i nadležnom tužiteljstvu, ali je prihvaćanjem Novićeva amandmana to brisano iz teksta predloženih izmjena i dopuna zakona.

Komisija je podržala i prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH koji je predložio Zastupnički dom, a kojim se uvodi zasebna, uvećana novčana kazna za parkiranje na mjestu za invalidne osobe. Predviđeno je da kazna iznosi 200 konvertibilnih maraka.

U obrazloženju predloženog zakona navedeno je da danas zakon izjednačava parkiranje na nogostupu ili zelenoj površini s nedopuštenim parkiranjem na invalidsko mjesto. Dodaje se da nisu iste posljedice nedopuštenog parkiranja na zelenoj površini i parkirnom mjestu predviđenom za osobe s invaliditetom.

Prije glasanja o zakonskom prijedlogu, članovi Komisije prihvatili su amandman koji je predložio Sredoje Nović, a kojim se briše dio predloženog zakona da se za navedeni prekršaj odredi i jedan kazneni bod.

Nović je svoj amandman obrazložio time da je kazna od 200 konvertibilnih maraka sasvim prikladna navedenoj vrsti prekršaja, "tako da bi uz još jedan kazneni bod kazna bila preoštra, odnosno nerazmjerna prekršaju".

S obzirom na to da je bilo deset izmjena od donošenja Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini 2006. godine, Komisija je usvojila zaključak kojim bi Dom naroda zahtijevao od Ministarstva prometa i veza Bosne i Hercegovine kao resorno nadležnog da u roku od 90 dana pripremi i u zakonodavnu proceduru dostavi prijedlog potpuno novog zakona.

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze Doma naroda usvojila je i mišljenje o suglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i memoranduma.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok