• Short title article: Naša BiH

Građani BiH naviknuli su se na različite nestašice, ali da može nestati rodnih listova, točnije izvoda iz matične knjige rođenih, i to baš u vrijeme upisa u škole i na fakultete, tome se rijetko tko nadao, piše Večernji list BiH.

Prošlog tjedna Grad Mostar obavijestio je korisnike usluga Centra za usluge građanima, područnih i mjesnih ureda da je pri samom kraju zaliha izvoda iz matične knjige rođenih. Kako su objasnili, Grad Mostar izvode iz matičnih knjiga nabavlja od Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH, koje je nadležno za njihovo izdavanje i provođenje natječajne procedure za njihovu nabavu.

Traže razumijevanje

Zbog nemogućnosti Grada Mostara da izvrši nabavu izvoda do okončanja natječajne procedure predložili su prijelazno rješenje kako bi ublažili navedeni problem te kako bi stranke mogle ostvariti svoja prava u postupcima za koje je potreban izvod iz matične knjige rođenih. - Izvod iz matične knjige rođenih trajni je dokument, pa predlažemo da osobe koje ga već posjeduju, kopiraju i ovjere te predaju prema svojim potrebama, a da original zadrže kod sebe. Molimo državna tijela, škole, visokoškolske i druge ustanove koje imaju namjeru raspisivati natječaje, oglase, pozive i sl. da uzmu u obzir trenutačnu situaciju u vezi s nedostatkom izvoda iz matične knjige rođenih, da potencijalni kandidati isti neće moći dobiti na prijamnim šalterima Grada Mostara, ali da Grad Mostar može u te svrhe izdati potvrdu o podacima iz matične knjige rođenih - poručili su iz Gradske uprave Mostara. Međutim, problem se nije pojavio samo u Mostaru već i u drugim gradovima u Federaciji BiH. Naime, Federacija BiH suočava se s nestašicom papira za izdavanje rodnih listova i potvrda o državljanstvu. Iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova kazali su za Faktor da je ministar Ramo Isak stupio u kontakt s direktorom JP NIO Službeni list BiH te ga upoznao s nestašicom obrazaca na terenu te tražio žurno rješavanje ovog problema. - Federalno ministarstvo unutarnjih poslova odmah po usvajanju proračuna FBiH pokrenulo je aktivnosti koje prethode proceduri nabave obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i potvrda o državljanstvu za 2023. godinu. Nakon toga odmah je pokrenuta procedura nabave, na portalu javnih nabava objavljen je poziv za dostavljanje zahtjeva za sudjelovanje te je formirano Povjerenstvo za provođenje postupka predmetne nabave - kazali su iz resornog ministarstva. Federalno ministarstvo unutarnjih poslova po okončanju navedenih procedura s JP NIO Službeni listi BiH zaključilo je ugovor o nabavi -isporuci obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i potvrda o državljanstvu za potrebe općina i gradova u FBiH za ovu godinu. Federalno ministarstvo unutarnjih poslova očekuje da će se isporuka predmetnih obrazaca izvršiti u što skorijem roku.

Razne nestašice

Podsjetimo, građani BiH već su se i prije susretali s tim problemom. Još 2021. godine zbog problema u isporuci potvrde o vlasništvu vozila i obrasca potvrde o registraciji (prometne dozvole) u jednom razdoblju nije bilo moguće registrirati sva vozila. Naime, moglo se izvršiti samo produljenje prometnih dozvola kod korisnika koji u obrascu potvrde o registraciji imaju praznu rubriku za upisivanje datuma. Do navedene situacije došlo je zbog činjenice da Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH nije u očekivanom roku izvršeno dostavljanje obrasca potvrde o vlasništvu vozila i obrasca potvrde o registraciji od odabranog ponuđača u provedenom postupku javne nabave. Imali smo i nestašice naljepnica (stikera) za registraciju vozila, brodskih knjižica i putovnica.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok