• Short title article: Svijet manje miran

Bosna i Hercegovina nalazi se na 61. mjestu, u rangu s Grčkom i Jordanom. Iza nas su, primjerice, Srbija i Kosovo, ali i Ujedinjeni Arapski Emirati, i Francuska i Kina.

Island je prema Globalnom indeksu mira (GPI) za 2023. godinu i dalje najmiroljubivija zemlja na svijetu, dok se Bosna i Hercegovina nalazi na 61. mjestu.

Danska je potisnula Irsku na drugo mjesto. Istovremeno, Novi Zeland je napredovao za dva mjesta, te se nalazi na četvrtom mjestu, istisnuvši Austriju koja je pala na peto.

Singapur se pomaknuo četiri mjesta – na visoko šesto. Portugal, Slovenija, Japan i Švicarska kompletirali su prvih deset najmiroljubivijih zemalja svijeta. Zanimljivo je da je susjedna Hrvatska na 14. mjestu piše Radiosarajevo.

Svijet je manje miran

Indeks, inače GPI rangira 163 neovisne države prema njihovoj razini miroljubivosti, a izrađuje ga Institut za ekonomiju i mir (IEP). Mjeri se razina društvene sigurnosti, opseg tekućeg domaćeg i međunarodnog sukoba, te stupanj militarizacije u zemlji.

U protekloj godini 84 zemlje su zabilježile napredak na popisu, dok je 79 zemalja zabilježilo pogoršanje miroljubivosti. Međutim, rezultati GPI-ja pokazuju kako je u posljednjih 15 godina svijet postao manje miran.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 61. mjestu, u rangu s Grčkom i Jordanom. Iza nas su, primjerice, Srbija i Kosovo, ali i Ujedinjeni Arapski Emirati, i Francuska i Kina.

BiH je pala za tri mjesta na ovom popisu u odnosu na 2022., ali je, ipak, značajno bolje plasirana nego 2017. godine kada smo bili 84. na listi Globalnog indeksa mira.

Europa je zadržala svoju poziciju najmiroljubivije regije na svijetu, koju održava svake godine. Tu je sedam od 10 najmiroljubivijih država.

Katar najmiroljubiviji na Bliskom istoku

Katar je prema Globalnom indeksu mira (GPI) za 2023. godinu najmiroljubivija zemlja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi (regija MENA), dijela svijeta koji je često istican kao najnemirniji.  Katar je prema Globalnom indeksu mira rangiran na 21. mjesto u svijetu, zabilježivši skok od dva mjesta ove godine.

„Katar je i dalje najmiroljubivija zemlja u regiji. To je položaj koji drži od 2008. godine. To je ujedno jedina zemlja u regiji koja je rangirana među 25 najmiroljubivijih zemalja na svijetu", navodi GPI.

Iako je regija Bliskog istoka i sjevera Afrike zabilježila najznačajnije poboljšanje mira, u njoj se, ipak, nalaze četiri od deset najmanje mirnih zemalja.

Afganistan se nalaze na dnu popisa 163 države svijeta, a društvo mu prave Jemen i Sirija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok