• Short title article: Od srijede

Ekstremne vrućine zahvatile su jug Europe, ali i neke druge dijelove kontinenta.

Temperature dosežu 40 stupnjeva, a meteorolozi najavljuju da bi idući tjedan u nekim regijama moglo biti i 48. Crveni meteoalarm na snazi je za cijelu Bosnu i Hercegovinu zbog visoke temperature zraka. Upozorenje je izdano za razdoblje od 12 do 18 sati, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Rekordne temperature

Crveni meteoalarm bit će na snazi do srijede, 19. srpnja. Oba entitetska zavoda izdala su upozorenje na vrlo toplo vrijeme do 22. srpnja, kada će dnevne temperature zraka biti od 33 do 40 °C. Do srijede, 19. srpnja, maksimalne temperature zraka bit će od 33 do 40, u višim predjelima 29 °C. Od 20. do 22. srpnja maksimalna temperatura zraka bit će nekoliko stupnjeva niža - od 31 do 36, u višim predjelima 26 °C. Prema trenutačnim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, osvježenje se očekuje tek 23. srpnja. Rekordni toplinski val i dalje traje u svijetu - od Europe do Kine i Sjedinjenih Država - prisiljavajući vlasti na poduzimanje drastičnih mjera kako bi se nosile s toplinskim valovima i novim požarima, znakovima globalnog zatopljenja. Američki meteorološki zavod je za više od 100 milijuna građana izdao upozorenja o ekstremnim vrućinama, a posebno opasni uvjeti predviđaju se u saveznim državama Arizoni, Kaliforniji, Nevadi i Teksasu. Nekoliko europskih država, uključujući Francusku, Njemačku, Hrvatsku, Grčku, Italiju, Španjolsku i Poljsku, istodobno se suočava s visokim temperaturama. Italija, od sjevera do juga, prolazi toplinski val s povijesnim temperaturnim rekordima koji se očekuju sljedećih dana, piše francuska novinska agencija AFP. Temperature zraka bi na otocima Siciliji i Sardiniji mogle dosegnuti i 49 stupnjeva, objavila je Europska svemirska agencija, što su "potencijalno najvrelije temperature ikad zabilježene u Europi". Talijanski meteorolozi su trenutačni toplinski val nazvali Kerber. Sljedeći tjedan očekuje se novi udar vrućine i njemu su dali još jedno mitološko ime - Haron. Jučer je 16 gradova proglasilo crveni alarm diljem zemlje, a očekuje se da će temperature dosegnuti 36/37 °C od Rima do Bologne i prije vrhunca toplinskog vala početkom ovoga tjedna. Talijanska vlada savjetovala je svima koji se nalaze u područjima obuhvaćenim crvenim alarmima da izbjegavaju izravan boravak na otvorenom sredinom dana te da vode posebnu brigu o starijima i ranjivim osobama. Prema dnevniku Il Messaggero, dvojica nogometaša amatera u dobi od 48 i 51 godine umrla su u petak navečer nakon što im je pozlilo, vjerojatno zbog vrućine, tijekom utakmica na jugu zemlje. U Njemačkoj su najviše temperature u subotu izmjerene u bavarskom mjestu Möhrendorf-Kleinseebach (38,8 °C). Osim toga, u Berlinu je zabilježeno 35 °C, a u Münchenu 34 °C, piše njemačka agencija dpa. Pakleno je i u Španjolskoj, gdje su mnogi spas od vrućina potražili na plažama. Oni koji nemaju klima-uređaj, mogu se privremeno rashladiti u knjižnicama, školama ili javnim institucijama koje su gradska vijeća odredila kao privremena skloništa od toplinskog vala. Samo prošle godine od vrućine je u toj zemlji umrlo više od 11 tisuća ljudi. Najugroženije su siromašne i starije osobe. Piše Večernji list BiH.

Opekline i dehidracija

Toplinski val doprinosi širenju požara. Trenutačno je kritično na španjolskim Kanarskim otocima. Veliki požar pogodio je šumski dio La Palme u kojoj vlada suša. Grčke vlasti zatvorile su atensku Akropolu tijekom najtoplijih sati. U gradu se temperatura popela blizu 40 °C, a na uzvisini gdje nema mnogo hlada osjećaj vrućine još je snažniji. Djelatnici Crvenog križa posjetiteljima nude boce s hladnom vodom te, ako je potrebno, pružaju prvu pomoć. Toplinski valovi nisu zaobišli ni SAD, sjever Afrike, Kinu i Japan. U američkom gradu Phoenixu u Arizoni već je 15. dan temperatura iznad 43 °C. Mobilne klinike pružaju pomoć svima s opeklinama trećeg stupnja i teškom dehidracijom. - Trenutačno je temperatura slična prošlogodišnjoj, no već sljedeći toplinski val idući tjedan bit će mnogo jači. Približavamo se temperaturi od 48 °C, što će izazvati mnoge probleme našim pacijentima - kaže Mark Bueno, liječnik. Toplinski valovi sve su snažniji i učestaliji, dijelom zbog klimatskih promjena, a ove godine pojačava ih prirodni fenomen El Niño.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok