• Short title article: Manja kupovna moć

Osvježenje u vrelim ljetnim danima mnogi potraže u sočnim kriškama lubenice, a kilogram ove ljetne poslastice na uličnim štandovima ide i do 1,80 KM, dok su u trgovinama gotovo upola jeftinije.

Iako su ulični štandovi odlično opskrbljeni rashlađenim lubenicama i dinjama, prodavači ističu da je ove sezone promet smanjen. Kako navode, u prosjeku dnevno prodaju oko 100 kilograma "kraljice slasti" te se sa sjetom prisjećaju ranijih godina kada je prodaja bila bolja.

Poljoprivrednik iz Seferovaca kaže da je nerijetko u minusu zbog slabe prodaje, ali i da kupci češće odlaze u trgovine.

– Prije sam znao po tri puna kamiona lubenica prodati za dan, a sada tri dana sjedim da bih prodao jedan. Na slabiju prodaju više utječe poskupljenje svih životnih namirnica nego sama cijena lubenice – rekao je ovaj poljoprivrednik za Glas Srpske.

– Uložio sam više od 7000 KM da bih došao do finalnog proizvoda. Imam 10 duluma zemlje, ali razmišljam prepoloviti – dodao je. Domaćih proizvođača, kaže, ostalo je tri puta manje, a ostalo su šverceri zbog kojih im, udarnim tržničnim danima, dodatno opada promet.

– Nedjelja i utorak su dani kada ljudi dolaze na tržnicu u nabavu. Prvi redovi svi budu zakupljeni i rezervirani za švercere, a mi, domaći u drugom planu – ističe.

Sara Kovačević na uličnoj tezgi u naselju Starčevica prodaje uvozne lubenice iz Sjeverne Makedonije i Grčke. – Građani češće kupuju po pola ili četvrtinu lubenice, a rijetki cijelu, što prije nije bio slučaj – kazala je. Lubenica je u trgovinama znatno jeftinija i kreće se od 1 do 1,50 KM po kilogramu pa se kupci često odluče tamo kupiti, ne obraćajući pozornost na državu podrijetla.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok