• Short title article: Nagli pad temperature
Livno; Foto: Livno Online / Z. Karadža

Nakon što smo proteklog tjedna imali iznimno visoke temperature, jučer su se građani dijela BiH probudili uz kišu, piše Večernji list BiH.

Stiglo je dugoočekivano osvježenje, ali i nagli pad temperature. Lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom registrirani su na području Krajine, središnjim i istočnim područjima Bosne i na sjeveru, istoku i jugoistoku Hercegovine. Prema srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od danas će biti ponovno stabilno vrijeme, ali i znatno svježije.

Prognoze FHMZ-a

Do kraja mjeseca zadržat će se pretežito vedro uz blagi porast temperature zraka. Na jugu zemlje pred kraj mjeseca, nakon kraćeg prekida, izgledne su ponovno tropske noći. U Bosni očekivane maksimalne temperature zraka ponovno će biti iznad 30 stupnjeva. Jutarnje temperature varirat će pretežito od 17 do 22 °C u Bosni, na jugu i krajnjem sjeveru do 25 °C, uz osjetno niže vrijednosti u četvrtak i petak. Maksimalne vrijednosti temperatura zraka dosezat će i oko 30 °C u Bosni te 33 °C na području Hercegovine. U prvom tjednu kolovoza prognozira se relativno stabilno i pretežito vedro vrijeme. U srijedu i četvrtak (2. i 3. 8.) u popodnevnim satima moguća je kiša ili lokalni pljusak. Na jugu Hercegovine mogućnost pojave oborina manja je u odnosu na ostatak zemlje. Jutarnje temperature zraka varirat će između 13 i 18 °C u Bosni, u Hercegovini do 22 °C. Najviše dnevne temperature uglavnom u rasponu od 25 °C do 30 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 34 °C. Kratkoročna, mnogo preciznija prognoza, kaže da će danas u Hercegovini biti pretežito sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. U Bosni većinom umjerena naoblaka. U središnjim i istočnim područjima prijepodne može biti i pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima bit će i magle. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13 °C, na jugu zemlje od 15 do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 27 °C, na jugu zemlje do 30 °C. Sutra u BiH bit će pretežito sunčano vrijeme. U središnjim i istočnim područjima Bosne po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima bit će magle. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14 °C, na jugu zemlje do 19 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32 °C. Prvog dana vikenda u BiH pretežito sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33 °C. U nedjelju u Hercegovini bit će pretežito sunčano. U Bosni sunčano prijepodne. U poslijepodnevnim i večernjim satima diljem Bosne mogući su jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17, na jugu zemlje do 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C.

Superstanična oluja

Posljednjih dana BiH i regiju zahvatilo je više superstaničnih oluja koje su za sobom ostavile pustoš, napravile ogromnu materijalnu štetu, usmrtile i ugrozile više ljudi, a što je najgore, tvrde stručnjaci, ovo je tek početak i toga će ubuduće biti sve više. Snažna superstanična oluja napravila je kaos u regiji, padale su dizalice, vjetar je čupao stabla iz korijena, lomio grane, padali su stupovi, a tuča koja je padala, i to nekog čudnog oblika i veličine teniske loptice, ostavila je pustoš, kuće i automobili izgledali su kao zasuti kišom gelera... Kako je i najavljeno, olujno nevrijeme ponovno je u utorak pogodilo BiH. Meteorolog Bakir Krajinović objasnio je što je to zapravo superstanična oluja koja od 19. srpnja hara Balkanom. Kazao je kako je superstanična oluja formirana nad sjevernom Italijom. - Dosta je osnažila nad Slovenijom i Hrvatskom, gdje je i napravila najveće štete. Rijekom Savom došla je u BiH te zahvatila područje rijeke Spreče, gdje su stradali gradovi Gračanica, Lukavac i Tuzla. Preko Brčkog i Bijeljine prebacila se k istoku. U Brčkom smo imali smrtni slučaj, što je najgore što nam se može dogoditi. Materijalne štete možemo, ali život ne možemo nadoknaditi – istaknuo je. Dalje dodaje kako je iz BiH superstanična oluja prešla u Srbiju. Tamo je također napravila velike štete.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok