• Short title article: Raste prodaja

Iako se kupnja stana i pronalazak "krova nad glavom" mladima čini kao težak pothvat u BiH, statistike pokazuju kako je broj prodanih stanova u prvom tromjesečju ove godine rastao u odnosu na prošlu godinu, piše Večernji list BiH.

Izdane dozvole

- Prosječna cijena po kvadratu prodanih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine iznosila je 2368 KM. U usporedbi s prosječnom cijenom po kvadratu prodanih novih stanova u prošloj godini, manja je za 3,1 posto te je u odnosu na prvo tromjesečje 2022. godine veća za 5,3 posto. Broj prodanih novih stanova u promatranom razdoblju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle veći je za 10,8 posto. U odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2022. godini, manji je za 22,9 posto. Površina prodanih novih stanova u prvom tromjesečju 2023. godine u odnosu na prvo tromjesečje lani veća je za 13,3 posto i u odnosu na prosječnu površinu prodanih novih stanova u 2022. godini manja je za 20,5 posto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. Osim što je povećan broj prodanih stanova, podaci pokazuju kako je povećan i broj izdanih odobrenja za gradnju u posljednjem analiziranom mjesecu. - Broj izdanih odobrenja za gradnju u lipnju ove godine u odnosu na prosječan broj izdanih odobrenja lani veći je za 10,6 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine veći je za 7,8 posto.

Broj stanova predviđenih za gradnju u lipnju 2023. u odnosu na broj stanova ​predviđenih ​za gradnju u 2022. godini veći je za 14,3 posto, a u odnosu na lipanj lani veći je za 5,2 posto, stoji u podacima.

Analizirali smo i za što su se najčešće izdavale dozvole u prošlom mjesecu. Kako je prikazano u podacima, od 399 ukupno izdanih dozvola, najviše ih je izdano za izgradnju novih zgrada - 366 dozvola. Za dogradnju je izdano 15 dozvola, za prenamjenu nestambenog prostora u nove stanove dvije dozvole, za ostale prenamjene prostora u novim zgradama izdane su tri dozvole, ostale rekonstrukcije 13 dozvola, dok za obnovu ruševnih zgrada nije izdana ni jedna dozvola u prošlom mjesecu. Kada je pak riječ o novogradnji, planirana je izgradnja 960 stanova, a kako pokazuju podaci, najviše će biti dvosobnih - 435. Jednosobnih će stanova u novim zgradama na području BiH biti 79, trosobnih 291, četverosobnih 87, dok će stanova s pet i više prostorija biti 68. Kako je prikazano u podacima, najveći broj zgrada imat će tri i više stanova - 745. Podaci o broju izdanih dozvola dobiveni su na osnovi mjesečnog izvješća o izdanim odobrenjima za gradnju. - Podaci o izdanim građevinskim dozvolama pokazuju buduće kretanje građevinske djelatnosti i omogućuju sagledavanje strukture investicija kako na državnoj razini tako i na razini lokalne samouprave - priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Cijene po gradovima

Provjerili smo i kako se kreću cijene stanova po gradovima u BiH. Kako pokazuju podaci Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života, cijena kvadrata u bh. gradskim središtima kreće se od 2000 do 5000 KM. Primjerice, u Mostaru je za kvadrat stana u središtu grada potrebno izdvojiti 2534,57 KM, dok kvadrat stana izvan središta u prosjeku stoji 1900 KM. Kvadrat stana u glavnom bh. gradu znatno je skuplji nego u Mostaru. U središtu Sarajeva za kvadrat se u prosjeku izdvajaju 4556,52 KM, a izvan središta grada 2706,25 KM. Kvadrat u središtu Banje Luke stoji 3768,42 KM, a izvan gradske jezgre u prosjeku 2633,33 KM. U središtu Tuzle stanovi se prodaju za 3301,57 KM po kvadratu, dok se izvan središta u prosjeku za kvadrat izdvaja 2450,90 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok