• Short title article: Cijene i dalje rastu. Kako?

Razlog za prethodno podizanje cijena hrane bio je očit, dok sada nitko ništa ne čini da se cijene spuste.

Enorman rast cijena hrane tijekom prošle godine opravdavao se rastom cijena goriva, koje je u jednom trenutku prešlo 3,50 KM po litri, piše Večernji list BiH.

Zahvaljujući stabilizaciji na svjetskom tržištu već neko vrijeme litra dizela u Bosni i Hercegovini kreće se oko 2,50 KM (a bila je i niža - 2,30 KM), međutim, cijene nekih namirnica i dalje rastu.

Kako građani preživljavaju

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, jedna od rijetkih namirnica koja je pojeftinila je ulje. U svibnju prošle godine litra ulja stajala je u prosjeku 5,70 KM, dok je u svibnju ove godine njegova cijena iznosila oko 3,30 KM. Većina ostalih osnovnih životnih namirnica skuplja je u odnosu na godinu prije. Tako je litra mlijeka u svibnju 2022. godine koštala 1,60 KM, dok je u istom mjesecu ove godine njezina cijena u prosjeku 2,30 KM. Mljekari su u više navrata upozorili kako je cijena otkupa mlijeka niska, odnosno da se kreće do 0,85 KM po litri, a za visoke cijene koje plaćaju krajnji kupci krive one koji ih formiraju. Jedna od namirnica čija je cijena prošle godine značajno porasla je kava. Kilogram ovog stanovnicima Bosne i Hercegovine omiljenog napitka u svibnju prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosio je 16,70 KM.

Za godinu dana cijena je nastavila rasti te je dosegnula 17,90 KM po kilogramu. Prema navedenim podacima, skuplja je i riža. Kilogram riže prošle godine dosegnuo je cijenu od 3,80 KM, dok je u svibnju ove godine ta cijena iznosila 4,40 KM. Više novca potrebno je izdvojiti i za šećer, koji je od cijene od 1,90 KM dosegnuo 2,30 KM za kilogram. Poskupile su i gotovo sve vrste mesa. Tako kilogram junetine košta 19,40 KM, a prošle godine mogao se kupiti za 17,90 KM. Ove godine značajno je više novca potrebno izdvojiti za voće i povrće. Naime, zbog klimatski nepovoljnih uvjeta tijekom proljeća velik broj usjeva i nasada je uništen. Zanimljiva je situacija s krumpirom, koji nikada nije imao cijenu kao ove godine. Naime, krumpir je od 1,70 KM, koliko je koštao u svibnju prošle godine, dosegnuo cijenu 2,20 - 2,50 KM, koliko mu se kretala u svibnju ove godine. Inače, sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za lipanj 2023. godine iznosi 2768,40 KM.

Konstantan rast

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za travanj 2023. iznosila je 1233 KM. Minimalna plaća, prema odluci Vlade Federacije BiH, je 596 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,54 posto.

Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,53 posto. Kako su naveli iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovnoškolca. Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak udjela pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici): prehrana – 43,51 posto, stanovanje i komunalne usluge – 14,18 posto, higijena i održavanje zdravlja – 9,15 posto, obrazovanje i kultura – 10,11 posto, odjeća i obuća – 10,84 posto, prijevoz – 4,99 posto te održavanje kućanstva – 7,22 posto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok