• Short title article: Prognoza

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u subotu će u BiH biti oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Idućih dana očekuje nas promjenjivo vrijeme, ali i osjetan pad temperature koji će mnogima poremetiti planove za vikend na moru. Navodi Večernji list.

Prognoza FHMZ-a

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u subotu će u BiH biti oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. U većem dijelu zemlje očekuju se obilnije oborine. Očekivana količina oborina je između 40 i 60, lokalno do 80 l/m2. Vjetar će biti slab, u Bosni uglavnom sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni.

Jutarnja temperatura bit će od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 16 do 22, na jugu do 25 °C. U nedjelju će biti umjereno do uglavnom oblačno vrijeme. Na krajnjem sjeverozapadu Bosne očekuju se pljuskovi i grmljavina. U ostatku zemlje bit će povremeno sa slabim lokalnim pljuskovima. U večernjim satima moguće je jače naoblačenje praćeno kišom i pljuskovima diljem naše zemlje. Vjetar će biti slab, uglavnom zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura bit će od 13 do 18, na jugu do 21, a dnevna od 19 do 24, na jugu do 28 °C.

Prema srednjoročnoj prognozi FHMZ-a, do kraja tjedna prevladavat će uglavnom sunčano, ali u središnjim i sjevernim područjima treba računati na poslijepodnevne pljuskove i grmljavinu. Osobito se to odnosi na petak i subotu. U jutarnjim satima u Bosni je moguća jutarnja magla. Minimalne temperature varirat će uglavnom između 12 i 18 °C u Bosni, na jugu zemlje do 22 °C. Maksimalne temperature zraka dosezat će vrijednosti između 26 i 32 °C u Bosni, do 35 °C na području Hercegovine.

Od 8. kolovoza do kraja prognoznog razdoblja očekuje se stabilno, uglavnom vedro i vjerojatno malo svježije u odnosu na prvi tjedan kolovoza. Maksimalne temperature u Bosni rijetko će gdje prelaziti 30 °C. Jutarnje temperature bit će između 11 i 16 °C u Bosni, u Hercegovini do 20 °C. Najviše dnevne temperature bit će u rasponu od 24 do 29 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 32 °C.

Vrijeme u RH

Ako planirate putovati na hrvatsko primorje, do kraja tjedna očekujte nestabilno vrijeme. Meteorolozi za sljedeće dane u Hrvatskoj najavljuju promjenu vremenskih prilika, kišu i osjetan pad temperature zraka. Moguće su i bujične poplave.

Od petka meteorolozi najavljuju nestabilno vrijeme s kišom i obilnim pljuskovima s grmljavinom. Očekuje se i osjetan pad temperature zraka.

U subotu će biti svježije te i dalje nestabilno vrijeme, a jačih pljuskova bit će na jugu, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a. Nova izraženija promjena vremena očekuje se u petak s lokalno obilnijim pljuskovima praćenim grmljavinom, većinom u zapadnoj i središnjoj unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. U noći na subotu obilne oborine širit će se i na područje Dalmacije. Moguće su bujične i urbane poplave. Osjetno će osvježiti, posebice u unutrašnjosti. Nestabilno vrijeme zadržat će se najmanje do kraja vikenda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok