• Short title article: Krvavi pohod

Stravični zločin zaprepastio je Bosnu i Hercegovinu, ali je snažno odjeknuo i u regiji.

N.S. je u svojem krvavom pohodu u Gradačcu prvo ubio svoju nevjenčanu suprugu N.H. čije je ubojstvo uživo prenosio na društvenim mrežama. Potom je nakon toga ubio još dvoje ljudi, oca i sina, te ranio troje. Ubojica si je oduzeo život pred policijom, no sve je više pitanja o tome kako je uopće moglo doći do ovakve nezamislive tragedije i je li se mogla spriječiti.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona objavilo je kako je ubojica prije samo nekoliko dana bio prijavljen za nasilje u obitelji, dok je portal Istraga.ba objavio dokument Općinskog suda u Gradačcu od 7. kolovoza ove godine u kojem stoji da je odbijen zahtjev MUP-a kojim bi se zabranilo približavanje žrtvi.

Kronologija događaja

N.H zatražila je policijsku zaštitu nakon što je početkom kolovoza pobjegla sa svojom devetomjesečnom bebom u strahu od svojeg nevjenčanog supruga. Policija je, tražila zabranu pristupa, no sud je to odbio.

“Odbacuje se zahtjev MUP-a TK za izricanje predložene zaštitne mjere zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zaštitna mjera približavanja žrtvi nasilja, te se postupak obustavlja”, presudila je općinska sutkinja iz Gradačca, prenosi Istraga.ba.

Četiri danas kasnije, N.S. će upasti u kuću tetka svoje nevjenčane supruge i ispaliti prema njemu četiri metka. Nju će oteti i ubiti tijekom prenosa uživo kojeg je gledalo čak 15 000 ljudi. Nakon toga ubio je oca i sina obitelji s kojima je ranije bio u sukobu zbog kaznene prijave u kojem ga se optužuje za otmicu i krađu 50 tisuća eura.

"Ubio sam oca i sina. Kako su mi naletjeli, Bog zna. Ubio sam ženu i dva dušmanina. Nadam se da sam ubio i policajca. Beba je živa", rekao je na snimci.

U sumanutom pohodu ranio je još troje ljudi, prije nego što je sam sebi oduzeo život.

N.S. je otprije bio poznat policiji. Bavio se bodybuildingom te je išao na natjecanja osvojivši i dva zlata.

– Šampioni nisu napravljeni u teretani. Šampioni su napravljeni od nečega što je duboko u njima: željeza, sna i vizije – govorio je ranije, prenosi Dnevni avaz. Bio je i jedan od uhićenih prije nekoliko godina zbog pokušaja krijumčarenja velike količine marihuane u Hrvatskoj, a 2016. raspisana je i međunarodna tjeralica za njim zbog nasilničkog ponašanja prema policajcu.

Prosvjedi u BiH

I dok vlasti provode istragu kako je do ove tragedije uopće moglo doći i je li se mogla spriječiti, danas će se u Gradačcu održati prosvjedi.

- Pozivamo sugrađane i sugrađanke da u 12 sati dođu na Trg Alije Izetbegovića i pridruže se našem spontanom okupljanju s ciljem osuđivanja svakog oblika nasilja - rekla je za portal "Avaza" Nerma Šarić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok