• Short title article: Ljeto nije gotovo

Jutros je u Hercegovini i na jugozapadu Bosne vedro, a u ostatku zemlje pretežito oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 10; Ivan Sedlo 14; Drvar 15; Bugojno, Široki Brijeg 16; Livno, Sarajevo, Zenica 17; Bihać, Sanski Most, Tuzla 19; Gradačac 20; Mostar, Neum 24; Atmosferki tlak u Sarajevu iznosi 946 hPa, za 3 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežito oblačno vrijeme, uz postupno smanjenje naoblake tijekom dana. U Hercegovini pretežito vedro. Poslije podne ponegdje u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne se mogući slabi lokalni pljuskovi. Vjetar slab u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 26 do 32, na jugu do 35 °C.

U Sarajevu pretežito oblačno vrijeme, uz postupno smanjenje naoblake posije podne. Dnevna temperatura oko 28 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Biometeorološka prognoza je povoljna iako će povećana naoblaka i povremeni lokalni pljuskovi, izraženiji u drugom dijelu dana, remetiti ugođaj, te uzrokovati nešto lošije raspoloženje kod većine ljudi. U Hercegovini sunčanije, uz visoke temperature zraka i vrijednosti UV indeksa.

Objavljena je prognoza do ponedjeljak:

U petak 18. 8. 2023., u centralnim i istočnim područjima Bosne umjereno do pretežito oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje sunčano uz malu oblačnost. Poslije podne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom, koji lokalno mogu biti i izraženiji. Vjetar slab u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 27 do 32, na jugu do 36 °C.

U subotu 19. 8. 2023., u Bosni umjereno do pretežito oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežito vedro, uz umjeren porast naoblake poslije podne. U jutarnjim satima na sjeveroistoku Bosne se očekuju intenzivniji pljuskovi i grmljavina. Poslije podne i dio noći, u većem dijelu zemlje, pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 28 do 33, na jugu do 36 °C.

U nedjelju 20. 8. 2023., u Bosni umjereno do pretežito oblačno vrijeme, uz postupno razvedravanje tijekom dana. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 22, na jugu do 25, a dnevna od 28 do 34, na jugu zemlje do 38 °C.

U ponedjeljak 21. 8. 2023., pretežito sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 38 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok