• Short title article: Novi soj

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američke zdravstvene institucije priopćile su danas da pažljivo prate novi soj virusa Covid-19, iako su "još nepoznate moguće posljedice brojnih mutacija BA.2.86".

- WHO je odlučio svrstati novu varijantu u grupu varijanti pod nadzorom, zbog vrlo velikog broja (više od 30) mutacija šiljastog gena koji nosi - navodi organizacija u epidemiološkom izvješću o pandemiji Covid-19 objavljenom u petak ujutro. 

Zbog šiljastog proteina virus izgleda kao da ima bodlje, što SARS-Cov-2 omogućuje da uđe u ćelije domaćina. Novi soj je zasad pronađena samo u Izraelu, Danskoj i u SAD-u.

- Moguće posljedice mutacija BA.2.86 zasad nisu poznate i predmet su temeljite analize - navodi WHO još jednom upozoravajući da je važno i dalje pratiti, sekvencirati i obavještavati nadležne vlasti kako bi se dobila točna i cjelovita slika o pandemiji Covida-19.

Do 13. kolovoza 2023. godine, u svijetu je prijavljeno više od 769 milijuna potvrđenih slučajeva Covid-19 i više od 6,9 milijuna umrlih. Stvarni broj zaraženih i umrlih smatra se mnogo većim jer su mnogi slučajevi ostali neprijavljeni. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok