• Short title article: Rujan iznad prosjeka

Blagdan Velike Gospe nekada ranije je označavao kraj najtoplijeg dijela godine.

No sve ekstremnije klimatske promjene itekako su promijenile stvarnost i pobile sva ranija pučka vjerovanja, piše Večernji list BiH.

Ljetne vrućine, ako je vjerovati najavama meteorologa, potrajat će do kraja kolovoza, a i rujan će, kažu, biti iznadprosječno topao.

Informirajte se

- Nastavlja se razdoblje s dominacijom anticiklone koja se prostire preko juga europskog kontinenta, pa tako i zahvaća prostor BiH. Vrijednosti temperatura zraka, dominacijom toplije zračne masa s juga, bit će u laganom porastu i kretat će se u granicama prosječnih za ovo doba godine. Do 19. kolovoza tijekom jutra temperature zraka očekuju se od 14 do 20, na jugu do 23, a danju od 28 do 33, na jugu do 35 °C. Od 19. do kraja mjeseca temperature se očekuju iznad prosjeka, minimalne vrijednosti u Bosni prognoziraju se od 17 do 22, na jugu do 26, a danju od 30 do 35, na jugu do 38 °C, javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. I stranica Globalna klima i vrijeme, koju uređuje prof. Zoran Zadro, objavila je sezonsku prognozu za predstojeću jesen. Prema najnovijim dugoročnim sezonskim prognozama, jesen pred nama mogla bi biti temperaturno malo toplija, a to se ponajprije odnosi na prvi dio jeseni. Drugi dio i kraj jeseni trebao bi temperaturno biti prosječan ili hladniji, što bi donijelo prve mrazove i snježne oborine u gorju, a moguće i u ponekim nizinama regije. No, do jeseni i prvog ozbiljnijeg zahladnjenja još ćemo malo pričekati, a osvježenje tražiti uz more, rijeke, jezera… Oni koji se u idućim danima planiraju zaputiti do mora trebali bi provjeriti stanje na granicama kako bi izbjegli gužve i dodatna zadržavanja. Kako su ranije priopćili iz Granične policije BiH, građanima je na raspolaganju dodatnih osam graničnih prijelaza. - Naime, od 3. srpnja stalni granični prijelazi za pogranični promet Gabela – Gabela Polje I, Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica, Vaganj – Bili Brig, Drinovci – Sebišina, Čitluk – Jovića Most, Duži – Imotica, Drinovačko Brdo – Slivno te Orahov Do – Slano otvoreni su za međunarodni promet putnika, kazali su ranije iz Granične policije BiH. Uz stanje na granicama važno se informirati i što smijete unijeti u Hrvatsku i u kojim količinama, a što stogo izbjegavati kako biste izbjegli drastične kazne. Važno je strogo poštovati pravila jer roba neprijavljena Carinskoj službi može donijeti kazne od 265,45 eura pa čak do 13.272,28 eura (što je ekvivalent nekadašnjih 100.000 kuna), što ovisi isključivo o količini robe na osnovi koje se izračuna kazna. No, odlazak na more nije jedino gdje se možete osvježiti. Među bh. građanima, ali i stranim turistima sve su popularnije bh. rijeke, jezera i bazeni. Jedno od mjesta koje iz godine u godinu sve više privlači pozornost su Panonska jezera u Tuzli, a jedinstvena su po tome što su jedina slana u Europi i nalaze se u samom centru grada. Maid Porobić, direktor Javnog komunalnog poduzeća Pannonica, nedavno je kazao kako je proteklog mjeseca zabilježena rekordna posjećenost.

Oprez

- U srpnju smo imali više od 163 tisuće gostiju, što je zaista rekord. Ako nas vrijeme posluži u kolovozu, nadam se da ćemo moći nastaviti ovaj pozitivni trend iz srpnja - navodi Porobić. Kada su u pitanju gosti koji posjećuju tri slana jezera u Tuzli, pored onih iz Tuzlanske županije i BiH, dio dolazi i iz susjednih zemalja, a nezaobilazna je bh. dijaspora iz cijele Europe. - Imamo puno gostiju iz Srbije iz velikog broja gradova, kao i iz Hrvatske, a posebno iz Slavonije. Registrirali smo i posjetitelje iz Češke, Italije, Belgije, Španjolske, Mađarske, Slovenije... Tu ne računamo našu dijasporu, koja dolazi iz velikog broja eurospkih zemalja - objasnio je ranije Porobić za Faktor.

S druge strane, gdje god da odlazite po osvježenje - more, rijeke, bazene ili jezera, važno je voditi računa o nekoliko stvari kako bi se izbjegli loši, pa i najcrnji scenariji poput utapanja jer ih je već nekoliko zabilježeno ove godine i u BiH, ali i u regiji. U vodu se nikako ne bi smjelo ulaziti ako ste prethodno konzumirali alkohol, ako ste predugo boravili na suncu, punog želuca... Posebna pozornost se skreće roditeljima koji nikada, ali baš nikada djecu ni na trenutak ne smiju ostaviti bez nadzora. Kada je pak riječ o odijevanju, savjetuje se laganija ljetna odjeća od prirodnih materijala, pokrivala za glavu - šešir, kapa i sunčane naočale, ali i obvezno je štititi se od UV zračenja kremama s visokim zaštitnim faktorom. •

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok