• Short title article: Val poskupljenja

Gorivo će na benzinskim crpkama u Srpskoj u idućim danima poskupjeti za dodatnih do osam feninga po litru, rečeno je za "Nezavisne novine" iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske. Slično se može očekivati i u Federaciji.

Time se val poskupljenja benzina i dizela nastavlja, budući da je ovaj trend prisutan već duže vrijeme.

Iz Grupacije, međutim, tvrde da su domaći distributeri jednostavno bili prinuđeni da prate negativne globalne naftne trendove i usklađuju ih sa svojim cijenama, ugrađujući svoje marže, koje, kako tvrde, "ne prelaze 25 feninga po jednom litru".

"S obzirom na to da su trenutne nabavne cijene benzina 95 oko 2,16, a dizela 2,18 maraka, u idućih nekoliko dana sigurno treba očekivati novi rast cijena goriva na domaćim crpkama. Kada domaći distributeri na ove nove rafinerijske cijene dodaju troškove transporta i PDV-a, te svoju maržu, jednostavnom matematikom dolazi se do toga da bi gorivo kod nas trebalo ponovo poskupiti za pet do osam feninga, odnosno da bi cijena mogla ići na 2,85 maraka po jednom litru, pa možda i na 2,88", kaže za "Nezavisne novine" Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije.

Do ovog poskupljenja će, kako dodaje, gotovo sigurno doći, jer domaći distributeri "ne mogu ugroziti svoje poslovanje".

"Kada su u pitanju neke dugoročnije prognoze, vrlo je teško praviti bilo kakve procjene, jer se pokazalo da globalno tržište energenata u posljednje vrijeme reagira doslovno na sve. Posljednjih nekoliko tjedana, pa i mjeseci, primjetan je manjak benzina i dizela na tržištu, do kojeg je došlo zbog deficita na Mediteranu i sezonskog učinka. Što će biti u listopadu ili studenom, teško je reći i predvidjeti", ističe Savić.

Iz Inspektorata kažu da republička tržišna inspekcija kontinuirano kontrolira formiranje cijena goriva i pridržavanja Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok