• Short title article: Afrička kuga

Farmeri i prerađivači kažu da je poskupljenje sve izvjesnije jer je na tržištu RS-a sve tanja ponuda živih svinja, mesa i prerađevina od domaćih životinja.

Zbog sve siromašnijeg stočnog fonda u RS-u farmeri će biti primorani okrenuti se uvozu svinja, čija je cijena u Europi već skočila i do 40%, što će dovesti i do poskupljenja mesnih prerađevina.

U RS-u je eutanazirano više od 45.000 svinja zbog afričke kuge. Farmeri i prerađivači kažu da je poskupljenje sve izvjesnije jer je na tržištu RS-a sve tanja ponuda živih svinja, mesa i prerađevina od domaćih životinja. Taj rast će, tvrde oni, pogurati nagore i cijene drugih vrsta mesa jer će se koristiti kao zamjena za svinjetinu.

Predsjednik Udruge uzgajivača svinja RS-a Mišo Maljčić istaknuo je za Glas Srpske da je proizvodnja gotovo stala jer je znatno smanjen broj krmača, zbog čega će ponuda biti jako niska.

- Sve to odrazit će se na cijenu, i to u idućih mjesec dana. Cijene će ići gore, ali u razumnoj razini, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana - rekao je Maljčić i dodao da će se najesen u RS-u osjetiti drastične promjene u svinjogojstvu. Nešto što se događa u regiji te EU sigurno neće, kaže, zaobići RS.

- Naši klaoničari će prije kupiti uvozno skuplje nego nešto domaće što bi sad poskupjelo, primjera radi, 20% - tvrdi Maljčić. Vlasnik Mesne industrije ZP komerc Đorđe Rosić kazao je da do poskupljenja svinja, kao i mesa te prerađevina, mora doći jer je stočni fond u RS-u prepolovljen.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok