• Short title article: Nema obratno

Na svjetskim su tržištima cijene nafte blago pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, zbog čega slabi i potražnja za "crnim zlatom".

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula za 0,4% na 84,48 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,8%, na 79,83 dolara. Pad cijena drugi tjedan zaredom posljedica je novih podataka koji pokazuju da rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava. Pad cijena na svjetskom tržištu nisu osjetili u Bosni i Hercegovini. Svjedočimo konstantnom udaru na džepove građana. Poskupjele su sve naftne prerađevine diljem BiH. Pa je tako dizel na pojedinim benzinskim crpkama 2,96 KM, a benzin 2,86 KM. Piše Večernji list BiH.

"Neminovna poskupljenja"

Kao razlog poskupljenju goriva navode se ulazne cijene i činjenica da potpuno ovisimo o uvozu i cijene diktira svjetsko tržište. Zanimljiva je praksa da u slučaju rasta cijena na svjetskom tržištu domaći distributeri djeluju promptno, dok se pad cijena tako brzo nikad ne osjeti. Gorivo će na benzinskim crpkama u RS-u u idućim danima poskupjeti za dodatnih do osam feninga po litri, rečeno je za Nezavisne iz Grupacije za promet naftom i naftnim prerađevinama Gospodarske komore RS-a. Time se val poskupljenja goriva nastavlja jer je ovaj trend prisutan već dulje vrijeme. Iz Grupacije, međutim, tvrde da su domaći distributeri jednostavno bili prinuđeni pratiti negativne globalne naftne trendove i usklađivati ih sa svojim cijenama, ugrađujući svoje marže, koje, kako tvrde, "ne prelaze 25 feninga po jednoj litri". - S obzirom na to da su trenutačne nabavne cijene benzina 95 oko 2,16, a dizela 2,18 KM, u idućih nekoliko dana sigurno treba očekivati novi rast cijena goriva na bh. crpkama. Kada domaći distributeri na ove nove rafinerijske cijene dodaju troškove transporta i PDV-a te svoju maržu, jednostavnom matematikom dolazi se do toga da bi gorivo kod nas trebalo ponovno poskupjeti za pet do osam feninga, odnosno da bi cijena mogla ići na 2,85 KM po litri, pa možda i na 2,88 - kaže za Nezavisne Đorđe Savić, predsjedatelj Grupacije. Do ovog poskupljenja će, kako dodaje, gotovo sigurno doći jer domaći distributeri "ne mogu ugroziti svoje poslovanje". Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, za samo mjesec dana dizel je poskupio za čak 30 feninga. Iz Udruge prometnika naftnih prerađevina neformalno su prošli tjedan rekli za BHRT da gorivo poskupljuje zbog povećanja ulaznih nabavnih cijena. Građani su umorni od novih poskupljenja i zabrinuti što će lančano, s većom cijenom goriva, poskupjeti i ostale namirnice. Kupovna moć stanovnika BiH konstantno slabi. Nakon što su se odrekli gotovo svega, u posljednje vrijeme odriču se čak i hrane. - Mi nismo izbušili devetu, nego 11. rupu na remenu. Barem većina stanovnika Bosne i Hercegovine koji pošteno zarađuju svoju plaću ili mirovinu. Promjene cijena na svjetskim tržištima do sada nikad nisu pozitivno utjecale na naše cijene, ali negativna kretanja itekako jesu. Građani su sve zabrinutiji za preživljavanje, a klimatske promjene daju nam dodatni razlog za brigu. Visoke temperature, tuča i olujni vjetrovi utjecat će na urod poljoprivrednih proizvoda najesen i cijene na tržnicama sigurno će biti više nego prošle godine - kazao je ranije za Avaz Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača središnje Bosne iz Travnika.

Za preživjeti 3800 KM

Da bi jedna četveročlana obitelj u BiH mogla normalno živjeti, potrebna su minimalna mjesečna primanja, odnosno kućni proračun od barem 3800 KM. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za srpanj 2023. iznosi 2827,30 KM. Ona podrazumijeva troškove prehrane, stanovanja i komunalnih usluga, tekuće održavanje kućanstva, troškove kupnje odjeće, obuće i higijene te stavki prijevoz, obrazovanje i kultura. Ako ovome dodamo i ostale troškove, poput spremanja zimnice, obiteljske proslave, izvannastavne aktivnosti djece i eventualne kreditne obveze, dolazimo do spomenutog iznosa. U današnje vrijeme vjerojatno nema obitelji koja nema barem jedan kredit, bilo za kupnju stana ili automobila ili neki potrošački.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok