• Short title article: Noćna mora

Kupnja stana po ovako visokim cijenama većini bh. građana noćna je mora.

A sve je teže naći i stan za najam po pristojnoj cijeni, piše Večernji list BiH. Razlog vrtoglavih cijena leži u nedostatku ponude na tržištu, visokim cijenama kvadrata stana, ali i činjenici da se sve više vlasnika nekretnina okreće iznajmljivanju nekretnine na dan.

Mjesečni najam

Kada je riječ o najmu stanova u srcu glavnoga grada, u općinama Novo Sarajevo i Centar, mjesečni najam stana od oko 60 četvornih metara u starogradnji u prosjeku je 800 KM bez režija. Međutim, kada je riječ o novogradnji, cijena je, jasno, znatno veća i kreće se od 1500 do čak 2000 KM. U luksuznoj novoj zgradi u sarajevskom naselju Pofalići, kako piše Fokus, mjesečni najma stana od 97 četvornih metara je vrtoglavih 3500 KM. Priča s iznajmljivanjem stanova slična je i u drugim gradovima, poput Tuzle i Mostara. U Tuzli je prosječna cijena najma stana od 60 četvornih metara oko 500 KM, dok se u Mostaru sličan stan u staroj gradnji iznajmljuje za 400 - 450 KM. U Starom gradu u Mostaru za stan od 80 m2 mjesečno je potrebno izdvojiti oko 1000 KM. Stan od četrdesetak kvadrata u gradu na Vrbasu mjesečno ćete platiti oko 400 KM. Oni koji žele luksuzniji prostor za stanovanje u Banjoj Luci u ponudi imaju stanove s većom kvadraturom (oko 125 m2), ali za takvo što moraju biti spremni izdvojiti 1500 eura (oko 3000 KM).

Koliko zapravo cijene nekretnina idu u nebo, najbolje govori činjenica da se u glavnom bh. gradu stanovi prodaju za 8000 KM po kvadratu. - Trenutačno su najtraženije i najskuplje lokacije one u središtu grada, dok prema periferijama cijene padaju. Cijene nekretnina u Centru u novogradnji dosežu i 8000 KM po kvadratu. U Vogošći, Ilidži i na Dobrinji, u novogradnji, cijene su od 3000 KM pa do 3500 KM po kvadratu. Nešto je niža cijena u Hrasnici, za koju vlada posebno zanimanje zbog tramvajske pruge koja se gradi - kazao je za Avaz Spaho Ljajić, stručnjak za nekretnine. Prema njegovim riječima, situacija u Istočnom Sarajevu znatno je drugačija i povoljnija te se cijene kreću od 2000 do 2500 maraka po kvadratu. Situaciju u Mostaru nedavno je za Večernji list komentirao Anel Ćatić iz mostarske agencije za nekretnine Arimes. - U Mostaru trenutačno nemamo baš mnogo nekretnina koje su na raspolaganju. Stanovi u novogradnji prodaju se i prije početka gradnje, dok se u starogradnji prodaju po cijeni od 1500 do 2500 KM po kvadratu. Na cijenu, naravno, utječu i lokacija na kojoj se stan nalazi te uređenje stana - kazao nam je.

Visoke cijene

Prodaja novih stanova ni u Republici Srpskoj ne jenjava. Iako su se cijene kvadrata približile prošlogodišnjima, u Banjoj Luci prosječna je cijena i dalje visoka pa za kvadrat stana u prosjeku treba izdvojiti 3383 KM. Prosječan stan od 50 kvadrata u Tuzli cijeni se između 150.000 i 160.000 KM. Takav je slučaj sa starogradnjom. U novogradnji je situacija znatno teža. Tu se cijene stanova od oko 70 kvadrata kreću između 235 i 350 tisuća KM.

Iako je cijena stanova poprilično visoka, potražnja za njima ne pada. Upravo suprotno, i potražnja i prodaja rastu. Kako ističu agenti, osim "domaćih kupaca", u potrazi za željenim nekretninama u Mostaru, Sarajevu, ali i ostatku BiH sve je češće dijaspora, odnosno bh. građani koji novac zarađuju u inozemstvu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok