• Short title article: Počela nastava u HBŽ

Danas u Bosni i Hercegovini u osnovnim i srednjim školama u klupama će se naći oko 350.000 učenika.

Učenici koji pohađaju nastavu po planu i programu na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini u školske klupe sjedaju danas, čime počinje nova školska 2023./2024. godina, piše Večernji list BiH.

Prema procjenama Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, na osnovi trendova kretanja broja učenika u prethodnom razdoblju, riječ je o oko 167.000 učenika osnovnih škola i oko 67.000 učenika srednjih škola. Među njima su i prvašići, koji danas kreću u jednu novu epohu svog života. U školama koje nastavu izvode prema bosanskom nastavnom planu i programu nova je školska godina počela u petak, 1. rujna, kao i u Republici Srpskoj, u kojoj je u školske klupe sjelo oko 118.000 učenika, među kojima prvi put i 8900 prvašića. Prošle ih je godine upisano 9152, ali će, prema navodima resornog ministarstva, konačni podaci biti poznati krajem rujna, nakon što škole dostave godišnje programe rada. Prema istim podacima, u prve razrede srednjih škola RS-a upisano je oko 9440 učenika, dok su prošle godine bila upisana 9303.

Prvi dan nastave različito je organiziran od škole do škole u Federaciji, odnosno županijama, tako da će neke prvašiće dočekati priredbe dobrodošlice kojima će ih se uvesti u svijet osnovnoškolskog obrazovanja, druge će sa školom upoznati učiteljice. Za starije razrede danas je predviđeno preuzimanje rasporeda za ovu školsku godinu. U nekim sredinama učenike će već danas na klupama dočekati školski pribor i knjige. Naime, Općina Posušje već nekoliko godina zaredom osigurava školski pribor za prvašiće, dok u školama na području Grada Ljubuškog svi osnovnoškolci prvog dana nastave od Grada dobiju bilježnice i školski pribor. Sve više roditelja u Federaciji BiH ne mora se brinuti ni o udžbenicima. Vlada Zapadnohercegovačke županije među prvima je u Federaciji BiH osigurala udžbenike za sve razrede osnovne škole. Treću godinu zaredom za nabavu udžbenika ne moraju se brinuti ni roditelji u Srednjobosanskoj županiji. Za srednjoškolce u ovoj županiji nadležni nastoje osigurati subvencioniranje prijevoza. Svi učenici od prvog do devetog razreda osnovne škole od prošle godine besplatne udžbenike imaju i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. U ožujku ove godine usvojena je i odluka o načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih proračunom HNŽ-a za 2023. godinu za Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta s pozicije “grant općinama” u iznosu od 1,200.000 KM. Novčana sredstva namijenjena su za prijevoz učenika osnovnih škola. Na inicijativu Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije Vlada je prošle godine osigurala sredstva za nabavu besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola. Također, iz županijskog proračuna izdvojena su značajna sredstva za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola. Posavska županija već godinama sufinancira nabavu besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji idu u osnovnu školu. Inače, učenici koji nastavu pohađaju po planu i programu na bosanskom jeziku u školu su krenuli prošli tjedan, odnosno 1. rujna. Uz želje za uspješan početak nove školske godine, učenicima i prosvjetnim djelatnicima obratilo se i Ministarstvo obrazovanja FBiH. - Sa zadovoljstvom vas obavještavam da će Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i dalje pružati svoju snažnu podršku i davati doprinos razvoju predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Ovogodišnji naglasak leži na suradnji sa županijskim ministarstvima obrazovanja, čime se želi osigurati potpuna podrška u svim segmentima obrazovnog sustava u FBiH. Ponosno ističemo da smo unutar protekla tri mjeseca aktivno surađivali sa županijskim ministarstvima da bismo osigurali podršku u razvoju obrazovnog sustava. S posebnim entuzijazmom najavljujemo obećano osiguranje financijskih sredstava za nabavu udžbenika za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole. To će se realizirati putem rebalansa proračuna, uz već postojeće projekte i inicijative - stoji u pozdravu koji potpisuje ministrica prof. dr. Jasna Duraković.

>>> Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa uputila čestitku učenicima

S druge strane, Vlada RS-a osigurat će besplatne udžbenike za gotovo 50 posto od ukupnog broja učenika osnovnih škola, a kada je riječ o novostima za učenike u osnovnim školama - digitalizirani su sadržaji 32 udžbenika za 36 nastavnih predmeta, od kojih je šest novih digitalnih sadržaja udžbenika, navedeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Iz resornog federalnog ministarstva naglašavaju također nastavak rada na planu prevencije i suzbijanja nasilja u obrazovnim institucijama Federacije Bosne i Hercegovine. Formiran je osnovni tim koji se aktivno angažira u pripremama i koji okuplja stručnjake iz različitih sektora. - Radujemo se što smo već postavili jasne ciljeve i definirali korake za međuresorni tim, čiji je okvir odobrila Vlada FBiH, ali istodobno pozivamo i preostala ministarstva, koja do sada nisu bila aktivna, da se pridruže našim zajedničkim naporima. Samo zajedničkim radom možemo stvoriti okvirni plan prevencije i sprječavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH. U svom holističkom pristupu pozivamo iskusne profesionalce da svojim doprinosom podrže ovaj zajednički cilj. Osim toga, planiramo podržati nastavnike u primjeni interaktivnih metoda nastave te organizirati događaje za učenike. Prvi put u povijesti želimo čuti glas učenika, nastavnika i roditelja o problemima i željama u obrazovanju te planiramo nove projekte unutar FMOZ-a koji su usmjereni na suzbijanje nasilja u školskom okružju. Uzbudljive reforme obrazovanja predstoje, a uz ozbiljan pristup i zajedničku podršku možemo postići sigurno i inkluzivno obrazovno okružje u FBiH - zaključili su iz Ministarstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok