• Short title article: Neke škole pred gašenjem

Nastava je danas počela u šest županija Federacije i Brčko distriktu BiH. Već godinama sve je manje upisanih učenika, što najviše pogađa područne škole.

Braća Saša i Petar i njihova sestra Jana jedini su i vjerojatno posljednji učenici područne škole u Martin Brodu, kod Bihaća. Djece u tom selu više nema i to je ono što im najviše nedostaje. Mještani kažu, ako se ugasi škola, ugasit će se i selo, javlja BHRT

"Ja i brat idemo u ovu školu i voljela bih da je ovdje puno, puno djece", kaže učenica škole u Martin Brodu Jana Rodić.

"Želim da ovdje ima još djece. Volio bih imati prijatelje, da igramo nogomet, košarke i sve ostalo", rekao je učenik drugog razreda Saša Rodić.

Nekada se iz ove škole čula graja desetine učenika, prisjećaju se zaposleni. Danas učiteljica Mirela u istoj učionici drži nastavu za Janu, koja je treći i Sašu, koji je drugi razred. Svaki dan pređe 50 kilometara da bi ih podučavala, a rad u ovakvim uvjetima, kaže, ima svoje prednosti i mane.

"Prije je to bilo skroz drugačije, bilo je dosta djece, a sada je ostalo nas par starijih i troje dječice od Jove. Prije 2000. je bilo 12 do 15 učenika. I moja djeca su ovdje završila školu", kaže Mirjana Medić, zaposlenica škole u Martin Brodu.

"Često se našalim s njima da imaju kao privatne sate. Mana su ta da su djeca jednostavno zakinuta za socijalizaciju, to su brat i sestra, više djece nema u Martin Brodu. Oni kad završe ovu školu, ona će se ugasiti", kaže učiteljica Mirela Pečenković.

Tu sudbinu već je doživjelo desetine područnih škola u Unsko-sanskoj županiji. U ovoj godini ukupan broj upisanih prvašića je 1.548, što je za 120 učenika manje nego u prošloj godini. A, prije 20 godina bilo ih je čak 2.000 više.

 

"Taj broj opadanja upisanih učenika nastavlja s tendencijom. Nije to problem samo u Unsko-sanskoj županiji. Pored tog odlaska obitelji, značajan pad nataliteta dodatno je prouzročio ovakvo stanje. Mladi se teško odlučuju na krupnije korake, ljudi jednostavno imaju jednu nesigurnost", navodi Edvin Alijanović, ministar obrazovanja USŽ.

A bez djece, što vrijede i prirodne ljepote po kojima je Martin Brod poznat, kažu mještani. Kada prođe ljeto i turisti odu, ovo mjesto utone u zimski san.

Neuobičajena škola, ali mnogima u Bosni i Hercegovini bi mogla poslužiti kao primjer. Kada postoji volja, sve je moguće. Mještani kažu, kada se ugasi ova škola, ugasit će se i život u Martin Brodu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok