• Short title article: 3 mjeseca za papire

Uz plaću od 1.800 maraka, Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plaće često iznose samo par stotina američkih dolara.

Ashok Tamang se prije godinu i pol dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćerke i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinar u Bosni i Hercegovini. U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se gotovo udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

U tome ih spriječava sporost administracije, kažu iz entitetskih udruženja poslodavaca. Navode da je izdavanje radne dozvole strancima "neizvjestan proces, koji često traje i do godinu dana".

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svake godine utvrđuje kvotu za uvoz stranih radnika, na osnovu informacija entitetskih zavoda za zapošljavanje. Ove godine su poslodavci dobili dozvolu da zaposle skoro 4.000 radnika.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao raditi u sarajevskoj građevinskoj tvrtki "Omega Group", kako bi sebi i obitelji osigurao bolji život, izvještava Radio Slobodna Evropa.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za europske zemlje.

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uvjetima rada i smještaja.

Uz plaću od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plaće često iznose samo par stotina američkih dolara.

"Nisam još išao kući. Planiramo ići sada u narednih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju", kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok