• Short title article: Rade i subotom

Univerzitetskom kliničkom centru je uvedena praksa rada i u popodnevnim satima i subotom, za što su liječnici posebno plaćeni.

Za pojedine specijalističke preglede u javnim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini pacijenti čekaju i do godinu dana. Kako bi se riješio dugogodišnji problem koji dodatno narušava zdravlje građana, u Tuzlanskoj županiji su poduzete određene mjere. S druge strane, pacijenti imaju pravo i na refundaciju u privatnim klinikama ako čekaju duže od predviđenog roka. 

Kako bi se ublažio ovaj problem, u tuzlanskom Univerzitetskom kliničkom centru je uvedena praksa rada i u popodnevnim satima i subotom, za što su liječnici posebno plaćeni. Prvenstveno je to urađeno na Pedijatriji i navode kako više nema listi čekanja za magnetnu rezonancu dužih od 30 dana. U Klinici za interne bolesti subotom bude urađeno šest do osam hitnih slučajeva. Složen problem je u Klinici za ortopediju, javlja BHRT.

"Zato što je veliki broj kolega, praktično čitava generacija kolega koji su zajedno počeli da rade otišli su u mirovinu, mada i tu pravimo određene izmake i liste čekanja nastojimo radom subotom da smanjimo", ističe direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović.

U tijeku su mjere za uvođenje dvije smjene u Klinici za oftalmologiju, gdje su liste čekanja za operacije do 8 mjeseci, a i za ostale klinike su otvorene ove mogućnosti, navodi Tulumović. S druge strane, iz resornog ministarstva navode da, prema dostavljenim mjesečnim izvještajima, u domovima zdravlja su optimalni rokovi za preglede, osim u Domu zdravlja Gradačac.

"Liste su što se tiče domova zdravlja, pogotovo manjih, kratke i to je u nekom vremenskom okviru", kazala je Duška Bećirović, ministrica zdravstva Tuzlanske županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok