• Short title article: Skuplje

U Federaciji BiH od 16. rujna cijena registracije vozila navodno je skuplja za 6,2 posto.

Nakon poskupljenja osnovnog osiguranja za vozila u javnosti vlada dilema koliko je poskupila registracija. Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto kazao je da će rast cijene ovisiti od jačine motora, a kretat će se i do 100 maraka više u odnosu na dosadašnju cijenu.

Forto je zatražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH jer su nezakonito podigli cijenu registracije vozila.

A iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH procjenjuju kako će relativno najveći broj polica osiguranja autoodgovornosti za putnička vozila zahvatiti promjena visine premije u iznosima od 14 do 18 maraka povećanja, piše Faktor.

Zašto je došlo do poskupljenja osnovnog osiguranja vozila i koliko će se plaćati, iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH su pojasnili.

- Agencija za nadzor osiguranja FBiH nije nadležna za registraciju motornih vozila. Nadležnosti Agencije za nadzor se, u skladu sa Zakonom o osiguranju i Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu, odnose isključivo na djelatnost osiguranja, te između ostalog i na obvezna osiguranja u prometu. Polica osiguranja od autoodgovornosti je samo jedna od stavki ukupnog troška registracije vozila.

U skladu sa Zakonom o osiguranju propisanim nadležnostima, a na osnovu Zakona o obveznim osiguranjima u prometu Stručno vijeće Agencije za nadzor osiguranja FBiH na sjednici održanoj 30. kolovoza 2023. godine je donio Odluku o izmjenama Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzročenu trećim licima, a koja je objavljena 8. rujna 2023. godine u Službenim novinama Federacije BiH broj 69/23, te stupa na snagu osmoga dana od objave.

Društva za osiguranje u Federaciji BiH su u obavezi od 16. rujna da police autoodgovornosti izdaju u skladu sa ovim izmjenama. Ova odluka je donesena je kao odgovor na inflatorna kretanja u skladu sa inicijativom tržišta osiguranja, a i u cilju harmonizacije propisa sa onima u entitetu Republika Srpska. Osnovna premija koja je jedan od elemenata za izračun konačne premije osiguranja autoodgovornosti predmetnom izmjenom će biti veća za 6,2 posto, te se sa sadašnjih 396 maraka povećava na 420,55 maraka. Ovime se ona usklađuje sa onom u entitetu Republika Srpska, a gdje je odluka o povećanju osnovne premije donesena prije gotovo šest mjeseci, još u ožujku 2023. godine.

Premija osiguranja autoodovornosti se, između ostalog utvrđuje s obzirom na vrstu vozila, namjenu vozila, tehničke karakteristike vozila snagu motora, nosivost, radnu zapreminu motora, broj registriranih mjesta u vozilu, broj prijavljenih štetnih događaja.

Zapremina motora nije faktor određivanja visine premije kod putničkih automobila, pošto ista zapremina može proizvoditi različitu snagu motora izražena u kW. Jedinstvena osnovica za utvrđivanje premije je osnovna premija za putnička vozilo, snage motora od 33 do 44 kW (kilovata) i od 16. rujna iznosi 420,55 KM. Osnovna premija se izračunava primjenom premijskih stopa izraženih u postotku jedinstvene osnovice, utvrđenih za svaku premijsku grupu i premijsku podgrupu posebno.

Premijske grupe su posebno za putnička vozila, teretna, vučna, autobuse, motocikle itd. Promatrano za putnička vozila police osiguranja autoodgovornosti za putnička vozila čine 82 posto ukupno zaključenih polica, raspon povećanja premije osiguranja u ovisnosti od snage motora i premijskog razreda sa pripadajućim bonusima / malusima bez obračunatih doplataka za namjenu vozila i popusta na tjelesno oštećenje, se kreće od sedam maraka (vozila snage motora do 22kW i 50 posto bonusa) do 104 marke (putnička vozila snage motora preko 11 O kW i 100 posto malusa - takvih osiguranika uopće nema u našoj višegodišnjoj evidenciji!), tj. kako je navedeno u tabeli.

Premijski razred P6. predstavlja 100 posto premiju osiguranja dok premijski razred P1. predstavlja premiju osiguranja sa 50 posto bonusa (osiguranici bez šteta).

U ukupno zaključenim policama osiguranja od autoodgovornosti za putnička vozila 65 posto polica je u premijskom razredu P1, dok se 59 posto polica osiguranja odnosi na podgrupe 04, 05. i 06, odnosno na vozila snage motora u rasponu od 44 kW do 84 kW, te možemo procjenjivati da će relativno najveći broj polica osiguranja autoodgovornosti za putnička vozila zahvatiti promjena visine premije u iznosima od 14 do 18 maraka povećanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok