• Short title article: 43-godišjnakinja

Žena (43) iz Laktaša, koja je navodno godinama držana zatvorena u kući, ostaje na daljnjem praćenju i liječenju u Urgentnom centru UKC-a Republike Srpske, potvrdili su za srpskainfo.com.

iz UKC-a RS-a. Pacijenticu G. K. još je prije 11 dana laktaška Hitna pomoć dovezla u Urgentni centar s vidnim ranama po tijelu (dekubitusima), neuhranjenu, anemičnu, nepokretnu, zapuštenog zdravstvenog stanja i bez svijesti.

Ravnatelj UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić precizirao je da su liječnici Urgentnog centra žurno pristupili dijagnostičkoj obradi pacijentice i primjeni adekvatne terapije. Pristupilo se multidisciplinarnom liječenju i odmah su uključeni liječnici Klinike za plastično-rekonstruktivnu kirurgiju, hematolozi, infektolozi, internisti te se stanje pacijentice već sljedećeg dana stabiliziralo.

Šefica Urgentnog centra Slavica Zeljković potvrdila je da je stanje pacijentice stabilno, svjesna je i komunikativna te se dalje primjenjuje sva adekvatna terapija u cilju stabiliziranja općeg zdravstvenog stanja.

- Pacijentica ostaje na daljnjem praćenju i liječenju u Urgentnom centru UKC-a RS-a - navela je ona.

PU Banja Luka istražuje slučaj zapuštanja žene iz okolice Laktaša. Kako je potvrđeno, ona je u UKC primljena 12. rujna ove godine nakon što je obitelj pozvala Hitnu pomoć jer se nesretna žena praktički nalazila na samrti. Liječnici su je zatekli u neuhranjenom, besvjesnom stanju, s ranama po cijelom tijelu.

- Liječnici su kazali kako nikada ništa slično u životu nisu vidjeli… Neoprana godinama, žena je imala kosu do poda, koja je više nalikovala na limenu ploču nego na kosu. Bila je potpuno zapuštena, zbog čega je sve prijavljeno u PP Laktaši. Policija je postupila po prijavi, a liječnici su se izjasnili da ona na tijelu ima višestruke ozljede od ležanja, odnosno dekubituse. Radilo se o dekubitalnim ranama do kosti. Druge ozljede nisu mogli potvrditi - kaže izvor blizak istrazi.

- Jedan od braće policiji je izjavio da njegova sestra od 2006. godine nije izlazila iz kuće. Dakle, punih 17 godina…

Također je naveo da se za to vrijeme obitelj nikome nije obraćala za pomoć. Ni liječnicima, ni nadležnom Centru za socijalni rad ni bilo kojoj instituciji - otkrio je izvor, piše ATV.

Dodao je da ona uopće nema osobne dokumente. Navodno je završila samo osnovnu školu i živjela je u kućanstvu s majkom i dvojicom braće. Za sada nije poznato hoće li protiv njih biti pokrenut bilo kakav postupak zbog zapuštanja, nepružanja pomoći te sumnje da su je svjesno skrivali od javnosti i praktički držali u zatočeništvu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok