Stranka demokratske akcije (SDA) do kraja tjedna donijet će formalnu odluku o kandidatima za najviše pozicije u izvršnoj vlasti Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, no već je izvjesno kako postoji suglasnost da novi predsjedatelj bosanskohercegovačke vlade, Vijeća ministara BiH, bude Denis Zvizdić, a federalni premijer Fikret Novalić, objavili su u utorak mediji u BiH pozivajući se na različite izvore.

Kandidate je utvrdio uži stranački vrh SDA, na sjednici održanoj u ponedjeljak iza zatvorenih vrata, a sam Zvizdić potvrdio je za javni radio-televizijski servis BHRT kako je kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara BiH, no nije izrijekom kazao hoće li tu kandidaturu i prihvatiti.

Zvizdić, docent na sarajevskom Arhitektonskom fakultetu, trenutačno na dužnosti predsjednika SDA Sarajevske županije, slovi za osobu blisku čelniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Ranije je obnašao dužnost predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta FBiH, no nije se okušao u izvršnoj vlasti.

Fadil Novalić je gospodarstvenik iz Gradačca i predstavljao bi potpuno novo ime u izvršnoj vlasti bude li potvrđen kao kandidat za premijera FBiH.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović najavio je kako će predsjedništvo njegove stranke formalnu odluku o kandidatima za predsjedatelja Vijeća ministara BiH i za federalnog premijera donijeti u četvrtak.

Nakon toga će u slučaju predsjedatelja Vijeća ministara prijedlog će biti proslijeđen Predsjedništvu BiH, koje po ustavu imenuje mandatara.

Ako njegovo imenovanje potvrdi Zastupnički dom parlamenta BiH mandatar potom predlaže ministre i njihove zamjenike, a cjelokupni sastav bosanskohercegovačke vlade potom mora ponovo dobiti potvrdu u državnom parlamentu.

Prema dosadašnjim najavama očekuje se kako bi taj postupak mogao biti okončan najkasnije početkom veljače iduće godine.

Kod imenovanja nove vlade Federacije BiH postupak trenutačno ovisi o uspostavi Doma naroda entitetskog parlamenta.

Skupštine svih deset županija unutar FBiH još nisu izabrale zastupnike u tom tijelu, a dok se to ne dogodi neće moći biti izabran ni predsjednik bošnjačko-hrvatskog entiteta koji imenuje mandatara za sastav federalne vlade.

Zakonski rok za uspostavu Doma naroda istekao je 12. prosinca, a nagađa se kako bi to moglo biti okončano do kraja mjeseca.

Ako se to dogodi onda bi i u Federaciji BiH novu izvršnu vlast trebalo očekivati tijekom veljače iduće godine.

I na državnoj, kao i i na federalnoj razini uspostavljene su vladajuće većine koje mogu izglasati novo Vijeće ministara i entitetsku vladu.

Na razini države koalicijski saveznici su SDA, HDZ BiH, Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i blok stranaka iz Republike Srpske kojega čine Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Narodni demokratski pokret (PDP).

U Federaciji BiH vlast predstavljaju SDA, HDZ BiH i DF.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok