• Short title article: Hladno još danas

Iako je kalendarski jesen stigla prije više od 20 dana, temperature su bile primjerenije ljetnima.

Ipak, s krajem vikenda stiglo je hladnije vrijeme s kišom te je temperatura značajno pala. Prvi ovosezonski snijeg pao je na Prokoškom jezeru na planini Vranici, u mjestu Ponijeri kod Kaknja te na Vlašiću, piše Večernji list BiH.

Prognoza za BiH

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu do 31. listopada. - Polje povišenog zračnog tlaka dominira nad većim dijelom zapadne i južne Europe, pa tako diktira vremenske prilike i u Bosni i Hercegovini. Sljedeća dva dana u našoj zemlji očekuje se stabilno i oblačno vrijeme - naveli su. Jutarnja magla u dolinama duž riječnih tokova i mraz na planinama te visoravnima obilježit će ponedjeljak i utorak. Također, vjetar sjevernog smjera na jugu i jugozapadu Bosne i Hercegovine pojačat će osjet nelagode i hladnoće. Od srijede, 18. listopada, uz skretanje vjetra na dominantno južno strujanje doći će do promjene vremenskih prilika. Oblačno, vjetrovito uz česte oborine, obilnije na jugu, jugozapadu i u središnjim predjelima izgledni se sve do kraja ovoga mjeseca. Do 18. listopada u BiH, uz vjetar sjevernog smjera, očekivane vrijednosti temperatura zraka na planinama i visoravnima zapadne, jugozapadne, središnje i istočne Bosne kretat će od -3 do 2 °C, u nižim kotlinskim predjelima Bosne jutra će biti svježija uz minimalne temperature od 4 do 9 °C, dok se u Hercegovini prognozira od 13 do 18 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni očekuju se od 12 do 17, na jugu zemlje do 20 °C. Od 18. listopada, uz dominantan vjetar južnog smjera, minimalne temperature u Bosni bit će od 9 do 14 °C, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju najviše temperature u Bosni od 19 do 24, u Hercegovini od 21 do 26 °C. - Nakon jačeg, prolaznog pogoršanja, koje je u nedjelju, 15. listopada, diljem zemlje uvjetovalo oborine, pri čemu je uz niže temperaturama zraka, u noći s nedjelje na ponedjeljak kiša na planinama mjestimice prelazila u slabiju susnježicu i snijeg, početkom ovoga tjedna izgledno je nekoliko dana sa stabilnijim vremenskim prilikama. Pri tome je osjetnije zahladnjenje i u jutarnjim satima moguća je pojava slabijeg mraza na visoravnima središnje, istočne i zapadne Bosne. Potom će, uz postupni rast temperatura, iz dana u dan biti toplije, pa će od sredine tjedna jutarnje temperature dosezati vrijednosti od 8 do 12 u unutrašnjosti, na jugu do 15 °C. Maksimalne dnevne temperature početkom tjedna bit će između 10 i 14 °C, s danima vikenda u Bosni će se kretati između 15 i 20 °C, u Hercegovini i u dijelu Posavine od 21 do 24 °C - kazao je u petak Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ-a. Što se tiče oborina, Krajinović je kazao kako će stabilniji dani biti ponedjeljak, djelomično utorak i petak. Sredinom tjedna slijedi prolazno pogoršanje s kišom, a u dane idućeg vikenda, 21. i 22. listopada, prema aktualnim prognostičkim kartama, izgledna je izraženija promjena vremenskih prilika, pri čemu su veće količine oborina moguće u središnjoj i zapadnoj Bosni, na sjeveru Hercegovine i u dolini Neretve.

Zima stiže u Europu

Zahladnjenje stiže u cijelu Europu. Zima stiže u Njemačku, najavljuju njemački meteorolozi, a pad temperature ovoga tjedna mogao bi čak donijeti i prve snježne oborine. Termometar se u pojedinim saveznim zemljama u Njemačkoj u listopadu popeo iznad 25 °C. Nakon što je rujan već dosegnuo rekordne temperature, i listopad je počeo s ljetnim temperaturama. Ali, to bi uskoro moglo biti gotovo, u Njemačkoj bi uskoro mogao pasti prvi snijeg, prenosi Fenix magazin. Uskoro bi prve pahulje mogle biti zabilježene u pojedinim dijelovima Njemačke. Prema prognozi njemačkih meteorologa, u Njemačkoj se od 15. listopada očekivalo znatno svježije vrijeme. Dani s temperaturama iznad 25 °C konačno bi mogli doći svome kraju, pišu njemački mediji. Europski vremenski model pokazuje da će se hladnije zračne mase ovoga tjedna premještati prema Njemačkoj. Jednostavnim jezikom - na visini od 1500 metara temperatura pada na od -2 do -1 °C. Savršeni uvjeti za prvi snijeg. Od danas bi ova kombinacija mogla dovesti do snijega na nadmorskoj visini između 600 i 700 m.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok