Božićni i novogodišnji blagdani barem na trenutak guraju neimaštinu u zaborav, pa su stanovnici BiH i ove godine krenuli u trgovine kako bi svoje najdraže obradovali darovima te kupili sve potrebno za bogate božićne trpeze.

Blještavilo u izlozima, sniženja i raznovrsna roba mamac su za mušterije. Trgovci zadovoljno trljaju ruke jer je blagdanska groznica uveliko počela. Mnogi će iz udaljenijih mjesta posjetiti svoje rodne gradove te barem na nekoliko dana oživjeti minula sjećanja i toplinu obiteljskog doma. Tradicionalno, u blagdanskom vremenu trpeza je bogatija, pa makar to značilo kako će u nekom od idućih mjeseci uslijediti mjere štednje, a u tom slučaju najviše trpi siječanj. Trgovine diljem Hercegovine prepune su ljudi, a veći centri će uprihoditi stotine tisuća maraka. Kupuju se meso, razna pića, voće, povrće, ukrasi... - Došli smo ovdje kupiti meso, a meni je najvažnije vino jer ove godine nije bilo grožđa pa se ovako snalazimo - kroz smijeh nam govori srednjovječni čovjek u jednom trgovinskom centru u Hercegovini. Cijene mesa su različite, u jednom centru ovog tjedna junetina je iznosila 6,50 KM na akciji, u drugom već 7 KM, teletina je, pak, od 14 do 17 KM, janjetina od 10,50 do 12 KM po kilogramu.

- Jednu svinju smo uzgojili za sebe i kad je meso u pitanju, ne treba nam ga previše, ali uzet ćemo malo junetine s obzirom da se na Badnji dan tradicionalno pravi sarma koja će nam u božićnom danu dobro doći - govori nam supruga spomenutog muškarca te ističe kako su cijene pristupačne. Spomenuto vino također je ove godine iznimno traženo u trgovinama jer je godina za vinare bila jedna od lošijih tako da je kupnja itekako porasla. - Ima vina od 2,55 KM za litru, ali kad pogledate proizvođača jasno vam je da to nisu loša vina. Uzeo sam deset boca takvih vina - govori nam čovjek. I uistinu, kada se pogledaju imena vinarija jasno je da su najbolje hercegovačke vinarije dosta snizile cijenu vina za blagdane. Trgovci nam govore kako su pojedina snižena i do 25 posto.

Ono što još dobro ide su sirevi. Od 7 KM do 15 KM izdvaja se po kilogramu sira. U više trgovina nam je potvrđeno kako su morali pojačati zalihe hrane zbog pojačane kupovine.

Iako je ostalo još nekoliko dana do Božića, jasno je kako većina ne želi u posljednji trenutak kupovati, ali prave gužve tek slijede. - Dva dana, osobito dan prije Badnjeg dana očekujemo najviše posla. Premda se i sada posao upeterostručio u odnosu na početak mjeseca, ljudi tradicionalno navale u posljednjim trenucima. Tada sve blagajne moraju biti u funkciji, nekoliko djelatnica mora biti na pakiranju darova - govori nam voditeljica jednog većeg trgovinskog centra.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok