• Short title article: Spas u akcijama

Obitelji u BiH već se aktivno pripremaju za nadolazeće blagdane, kupuju se proizvodi koji su na akcijama, a potporu će, kao i do sada, pružiti iseljeništvo.

Iako je "opsada" trgovačkih centara već u zamahu nekoliko tjedana, pravu predblagdansku kupnju namirnica za trpezu možemo očekivati u posljednjem tjednu prije Božića, no i ove godine, kao i prethodne, očito je kako će građani morati koristiti sve potrebno umijeće kako bi održali bogatstvo košarice na razini, istodobno se suočavajući i dalje s visokim stopama inflacije, piše Večernji list BiH.

Kupiti sve potrebno s dostupnim sredstvima, a uzimajući u obzir rast cijena većine prehrambenih proizvoda, koje nije pratio rast osobnih primanja, misija je na koju su mnogi spremni potrošiti i više vremena kako bi je uspješno završili. Jer, unatoč inflaciji, bogatstvo trpeze ne smije patiti u većoj mjeri.

Snalažljivost

 Gospođa Jasna i ove je godine navrijeme započela s praćenjem kataloških akcija, nadajući se kako će uspjeti obuhvatiti što veći broj proizvoda, od mesa različitih vrsta, preko povrća i voća pa do sastojaka za nezaobilazne kolače.

- Pokušat ću izbjeći kupnju namirnica odjednom jer sam procijenila kako će mi isplativije biti obaviti kupnju u nekoliko navrata i na nekoliko različitih adresa. Naravno, pritom aktivno pratim akcije koje se odnose na snižavanje cijena određenih proizvoda. Neke od njih, poput svježeg mesa, moći ću kupiti tek idućeg tjedna - priča nam sugovornica koja očekuje kako će ove godine uslijed rasta cijena zasigurno potrošiti i do 50 maraka više u odnosu na godinu prije.

A kada je riječ o samoj blagdanskoj košarici, njezina cijena varira ovisno o kupovnoj moći žitelja, a pritom se, koristeći neku raniju metodologiju, mogu utvrditi tri tipa - minimalna, prosječna i bogatija. Uvidom u procjene iznesene krajem prošle godine minimalna košarica iznosila je oko 150 maraka, prosječna oko 450, a bogata i do 750 maraka. Inflatorni pritisci, koji su se nastavili i u ovoj godini, zasigurno su doveli i do dodatnog rasta cijena prehrambenih proizvoda, no s obzirom na to da u BiH ne postoji službeni broj, valja nam usporediti ono što procjenjuju sindikalni čelnici u susjednoj Republici Hrvatskoj. Njihova su očekivanja kako će u RH blagdanska košarica biti skuplja u prosjeku za 10 posto. Iako je lako moguće da će u BiH taj rast biti i veći uslijed snažnije inflacije, držimo se za sada procjena iz RH, a koje, kada ih prenesemo u bosanskohercegovačku ekonomsku stvarnost, znače kako će minimalna blagdanska košarica poskupjeti za još 15 maraka, a ona najskuplja do 75 maraka. Večernji list analizirao je i kretanja prosječnih cijena određenih prehrambenih artikala za do sada dostupne službene podatke, odnosno za listopad ove u odnosu na listopad prošle godine. Tako je prošle godine za kilogram svinjskog mesa s kostima u prosjeku trebalo izdvojiti 9,90 maraka, a ove godine 11,40 maraka. Junetina je poskupjela s 18,60 na 19,40, a piletina sa 6,20 na 6,70 maraka po kilogramu.

Ima i sniženja

Dobra je stvar što su neki artikli ipak ostali na istoj razini, poput šećera, a u nekim slučajevima došlo je i do pada cijena. Primjeri su margarin i ulje, koje je s prosječne cijene od 4,60 maraka po litri palo na 2,80 maraka.

Našu sugovornicu s početka priče inflacijski udar ipak neće spriječiti da se maksimalno potrudi obogatiti ovogodišnju trpezu za blagdane, no drugi, s nešto slabijim mjesečnim primanjima, ipak će ove godine gledati kako uštedjeti na određenim proizvodima, međutim, misao vodilja koja će i njima biti na prvom mjestu je održati razinu svečanosti kao i u prethodnim godinama. A da bi se to postiglo, potrebno je mnogo umijeća kojega, na svu sreću, narodu s ovih prostora ne nedostaje. Navikli su oni i na mnogo teže izazove tijekom povijesti, pa iako inflacija predstavlja značajno opterećenje za kućne proračune, blagdanski duh, kao i radost susreta s najmilijima, nadvladat će na vagi potrošnja - ugođaj, a eventualni manjkovi u blagajni na kraju mjeseca riješit će se većim stupnjem štednje u siječnju. No, kao i svake godine do sada, značajnu pomoć u oporavku kućnih proračuna brojnih obitelji u Bosni i Hercegovini imat će iseljeništvo, koje već niz godina povećava iznose izravnih novčanih doznaka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok