• Short title article: Sve skuplje

"Sve razumijem, i trud i rad, nije jednostavno proizvesti vlastito voće i povrće, ali mislim da ovo nisu razumne cijene", kazala je jedna od rijetkih građanki koja je kupovala na tržnici.

Cijene voća i povrća neprekidno rastu, a pojedinog, poput jagoda i divljih šparoga, šokiraju. Tako se vezica šparoga na popularnoj mostarskoj tržnici prodaje po cijeni između 3 i 4 KM.

Budući da vezica teži oko 200 grama, kilogram se kreće od 15 do 20 KM.

I dok kupci negoduju, trgovci se brane time da je berba te izuzetno zdrave biljke mukotrpan posao, piše Avaz. 

I cijena jagoda je visoka, pa se kilogram prodaje za 10 KM.

Kako se radi o prvim ovogodišnjim, i to uvoznim, građani ih slabije kupuju i zapravo, kako su kazali - čekaju na domaće.

"Ne znam postoji li išta od voća i povrća da je zadržalo prošlogodišnju cijenu. Sve razumijem, i trud i rad, nije jednostavno proizvesti vlastito voće i povrće, ali mislim da ovo nisu razumne cijene", kazala je jedna od rijetkih građanki koja je kupovala na tržnici.

Dok i statistički pokazatelji pokazuju na to da je prodaja poljoprivrednih proizvoda na zelenim tržnicama lani u odnosu na godinu prije porasla, dotle je činjenica da su voće i povrće sada skuplji do 2 KM nego što je to bilo 2022. godine.

Tako se raštika prodaje po cijeni od 5 do 6 KM po kilogramu, koliko je i mladi luk.

Kupus u glavici je 3 KM, koliko je i mrkva, dok su blitva, zelena salata i špinat 4 KM. Tikvice koštaju 5 KM, patlidžani 6 KM, a paprike 7 KM.

Bijeli luk je opet poskupio i sada se kilogram kreće od 12 do 15 KM, u ovisnosti od vrste, a peršun i celer su 10 KM. Mladi krumpir košta 3 KM, a obični 2 KM.

Olga Šindik, dugogodišnja trgovkinja na tržnici kaže kako je tržnica puna svih vrsta povrća i voća, ali da situacija nije zadovoljavajuća.

"Bliži se Uskrs, samo što nije, a, sudeći prema ovoj slici na tržnici, kao da neće ni za mjesec. Evo, petak je, nekada su redovi od ribarnice bili do pola tržnice, a sada gotovo nigdje nikoga. Ne može čovjek nikako biti pametan i shvatiti što se događa, jer, s jedne strane, puni su nam gradovi auta, puni restorani, a, s druge, dolaze nam mušterije i kupuju po dvije mrkve i po tri krumpira", kaže Šindik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok