Bosna i Hercegovina već sada može imati novu izvršnu vlast na državnoj razini no njenu uspostavu blokiraju sukobi bošnjačkih i hrvatskih stranaka koje nisu u stanju uspostaviti vlast u Federaciji BiH, izjavio je u srijedu u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On je novinarima potvrdio kako su okončani svi zakonom propisani postupci provjera Denisa Zvizdića kao kandidata za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH te da stoga nema zapreke da ga Predsjedništvo BiH i službeno imenuje za mandatara.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) već su dostavili pozitivno mišljenje o Zvizdiću nakon provjera koje su utvrdila da on nije u sukobu interesa niti su protiv njega podnesene ikakve kaznene prijave.

"Imenovanje Zvizdića odgađaju stranke iz Federacije BiH", kazao je Ivanić čime je odgovornost za sadašnju blokadu prebacio na HDZ BiH, Stranku demokratske akcije (SDA) i Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića.

Problem je nastao zbog činjenice da je prošlog tjedna propao pokušaj imenovanja predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH koji bi onda imenovali mandatara za sastav entitetske vlade.

U Domu naroda nije bilo suglasnosti o tome tko će biti kandidat za srpskog dopredsjednika FBiH i dok se to ne riješi neće biti ni nove izvršne vlasti u tom entitetu. HDZ BiH pak to postavlja kao preduvjet za uspostavu novog Vijeća ministara BiH.

Ivanić je u srijedu kazao kako političke stranke iz Republike Srpske mogu odmah sudjelovati u izboru novog Vijeća ministara pa rješenje problema treba tražiti među strankama iz Federacije BiH.

"Jasno je i tko čini novu većinu na razini Bosne i Hercegovine. To su SDA, DF, Savez za promjene (iz RS) i HDZ BiH", kazao je Ivanić.

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavar kojega je ta stranka predložila za novog predsjednika FBiH tijekom dana je pak odgovornost prebacio na Komšićev DF.

Pozvao je tu stranku da ili sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP BiH) ili pak sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji imaju po šest odnosno tri zastupnika iz reda srpskog naroda u Domu naroda parlamenta FBiH riješe pitanje kandidata za srpskog dopredsjednika entiteta.

Za predlaganje kandidata za srpskog dopredsjednika potrebna je potpora četvorice srpskih zastupnika a u Domu naroda DF ima samo jednoga pa mora tražiti glasove SDP-a ili SNSD-a iako niti jedna od te dvije stranke nije dio koalicije u kojoj sudjeluje DF.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je istodobno odbacio sve prigovore kako bi njegova stranka mogla deblokirati ovaj proces ali to ne želi.

"Koalicija SDA, DF i HDZ BiH pokušava svoju nesposobnost formiranja vlasti po oprobanom receptu... prebaciti na SDP BiH. To u startu pokazuje kako će funkcionirati njihova vlast, da ćemo imati vlast koja će se samo baviti drugima i koja će za sve svoje neuspjehe okrivljavati druge", poručio je Nikšić.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok