Zbog etničkih podjela u BiH, središnjim institucijama prijeti raspad, piše jedan od najuglednijih njemačkih dnevnih listova “Süddeutsche Zeitung” iz Minhena u uredničkom komentaru povodom prošlotjedne posjete Sarajevu Franka Waltea Steinmeiera, ministra vanjskih poslova Njemačke, i Philipa Hammonda, britanskog ministra vanjskih poslova.

“I dok sve zemlje oko BiH provode reforme, etnički podijeljena BiH sve više zaostaje, i to toliko da se Berlin i London brinu da bi se središnje institucije mogle raspasti. Zato su Steinmeier i Hammond uvjete i perspektive za BiH formulirali na način da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potpisan prije pet godina, lakše ratificira”, piše list. Dodaje se kako su ministri u studenom u bh. medijima objavili apel u kojem su građanima objasnili ozbiljnost cijele situacije.

Inicijativa započeta u veljači

“Iza tog apela nije stajala samo namjera da se pomogne Balkanu. Obojica su zabrinuti zbog eventualnih posljedica raspada u zemlji u kojoj su institucije ionako slabe, a koja je puna oružja, organiziranog kriminala i islamista koji su sve više spremni na nasilje”, piše list. Podsjećaju i kako je njemačko-britanska inicijativa započeta u veljači prošle godine, nakon što su Berlin i London uvidjeli da su građani kroz prosvede taj mjesec pokazali kako žele promjene nabolje i koji su od političara zatražili ekonomski boljitak.

“Nakon svibanjskih katastrofalnih poplava Srbi, Bošnjaci i Hrvati stali su jedni uz druge uzajamno se pomažući. To je probudilo nadu u Berlinu i Londonu da je ipak nekako moguće prevladati stare podjele. No, listopadski izbori su pokazali da su se nakon toga vratili stari trendovi”, navodi “Süddeutsche”. Dodaje se kako su, unatoč zabrinjavajućoj situaciji i činjenici da bi pogoršanje situacije u BiH imalo negativne posljedice za Europu, točne izjave ministara u Sarajevu da sve ovisi od domaćih političara i da je pružena šansa posljednja.

“Imajući tu činjenicu u vidu, nije iznenađujuće da su ministri u Sarajevu došli napetih živaca. Moljakanje, apeli, pružanje posljednje prilike – ministri su ostavili malo prostora sumnji koliko je situacija u BiH ozbiljna. Njemački ministar je bukvalno molio svoje sugovornike da prihvate ovu posljednju priliku i povedu zemlju u Europu”, napisao je autor članka.

Nema unutarnje suglasnosti

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banje Luke, smatra kako su pretjerane ocjene da bi se BiH mogla raspasti ako ova inicijativa ne uspije, ali da europski proces ne ide već jako dugo. On je skeptičan u uspjeh ove inicijative zato što, kako je rekao, u BiH postoji samo deklarativna opredijeljenost za EU, a političke elite govore samo ono što strane diplomati žele čuti, no pritom sami ne vjeruju u to..

“Inicijativa ne može uspjeti, jer nema unutarnje suglasnosti. Mi smo u drugim problemima, vidjeli ste da u izbornoj kampanji nitko nije ni spomenuo europske integracije. Mislim kako je to alibi diplomacija, jednostavno pokazati kako lokalni akteri ne žele te procese. Krenuli su potpuno idealističkim i volontarističkim putem i pokazuje se da to ne funkcionira sve dok mi sami ne odlučimo da to stvarno želimo”, ocijenio je Šolaja u izjavi “Nezavisnim novinama”.

I Srećko Latal, analitičar iz Sarajeva, također, smatra kako bi neuspjeh inicijative doveo do destabilizacije institucija, ali se slaže da bi do destabilizacije moglo doći zbog povećanja sukoba između stranaka koje predstavljaju isto etničko tijelo.

“Dalje osiromašenje BiH i disfunkcionalnost raznih institucija dovodi u pitanje, ne samo životni standard nego i sigurnost građana, zato što su funkcije sustava za zaštitu i održavanje mira podređene uskostranačkim interesima političkih grupacija. Zato mislim kako postoji opasnost od svih vrsta radikalizama i dodatnih etničkih tenzija”, naglasio je Latal.

HMS

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok