U Europskoj uniji su zabrinuti zbog nastojanja islamističkih terorističkih grupa da iskoriste Zapadni Balkan kao odskočnu dasku za akcije u EU. Zbog čega je u planu razvijanje suradnje sa zemljama iz regije i oštrije kontrole na graničnim prijelazima.

Ovo je novinarima u Bruxellesu rekao visoki dužnosnik EU zadužen za terorizam koji je želio da ostane anoniman, koji je istakao da teroristi zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju koja važi za sve građane u regiju, osim za one sa Kosova, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, islamistički ekstremisti koriste Zapadni Balkan kao regrutnu bazu, ali i za šverc oružja preostalog iz ratova devedesetih ka teritoriji EU.

On je svoje riječi ilustrirao činjenicom da je prilikom nedavnih terorističkih napada u Parizu korištena streljiva proizvedena u Bosni i Hercegovini, a osvrnuo se i na slučaj Mevlida Jašarevića, koji je prije tri godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Prema procjenama ovog dužnosnika, oko 500 muslimana iz regije pridružilo se džihadistima u Siriji i Iraku, a među njima su građani Srbije, Albanije, BiH i Bugarske, a neki od njih se obučavaju za terorističke akcije u EU.

Zbog toga će dužnosnici EU zaduženi za suzbijanje terorizma uskoro obići spomenute zemlje, a u okviru posjete Srbiji obići će i Sandžak, najavio je on.

EU planira da sa državama iz regije uspostavi bližu suradnju u cilju sprečavanja terorističkih aktivnosti, a putnici sa Zapadnog Balkana koji putuju u EU morati će računati da će prilikom ulaska u ''šengensku zonu'' biti izloženi dodatnim provjerama putnih dokumenata i prtljaga.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok