Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić podnio je ostavku, jer se protivi isporuci oružja Ukrajini koja bi mogla narušiti odnose s Rusijom, izvijestili su mediji u petak.

Nekoliko institucija BiH odobrilo je isporuku 5,5 milijuna eura vrijednog streljiva iz tvornice Igman Konjic vlastima u Ukrajini koji se na istoku zemlje bore s proruskim separatistima.

Tučić, član stranke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nije potpisao odobrenje za isporuku bez čega se streljivo ne može službeno izvesti u Ukrajinu.

U pojašnjenju ostavke naveo je da se na to odlučio ne želeći sudjelovati u aktivnostima "koje bi, prema službenim najavama, imale katastrofalne posljedice po BiH i njezine entitete".

Tučić je očito aludirao na odnose Republike Srpske s Rusijom, što je svojoj izjavi naknadno potvrdio Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da je Tučić podnio ostavku, jer nije želio dati suglasnost za prodaju oružja iz BiH Ukrajini "vođen načelom da BiH ne bi trebala sudjelovati u isporuci oružja zemlji koja ratuje s Rusijom".

Ostavka ministra Tučića ne stupa na snagu automatski, a novi vjerojatno neće biti brzo imenovan budući da još nije formirano novo Vijeće ministara nakon općih izbora u listopadu prošle godine.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok