Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je usvojilo tekst izjave o opredjeljenosti za provedbu reformi nužnih za približavanje članstvu u Europskoj uniji te ju je odlučilo uputiti parlamentu na usvajanje, očekujući kako će time biti deblokiran proces europskih integracija.

"Ova je izjava potrebna kako bi se vidjelo tko je, a tko nije za Europu", kazao je novinarima u Sarajevu prdsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, dodajući kako on osobno nema nikakvih dvojbi oko toga da je europski put jedini ispravan za BiH te stoga i čvrsto stoji iza usvojene izjave.

Na nepunih stranici i pol teksta stoji kako su vlasti na svim razinama u BiH spremne provesti političke, gospodarske i socijalne reforme na temelju Kopenhaških kriterija EU, pri čemu bi prvi korak bio uspostava jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa s Unijom, a posljednji provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučau "Sejdić-Finci", odnosno uklanjanje diskriminacije pripadnika naconalnih manjina u izbornom procesu u BiH.

Na usvajanju ovakve izjave inzistira Vijeće za vanjske poslove EU (FAC) kao preduvjetu za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH (SAA), parafiranog još 2007. godine.

Usvajanje izjave su tijekom zajedničkog posjeta Sarajevu sredinom siječnja tražili i ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond, no sve je kočio predsjednik RS-a Milorad Dodik, tvrdeći kako u prvoj izjavi, predloženoj krajem prosinca, nije na odgovarajući način istaknuta uloga entiteta.

Ivanić je u četvrtak ustvrdio kako je u modificiranom tekstu izjave jasno navedeno što su čije ovlasti pa više nema ni osnova da se Dodik ili bilo tko drugi buni zbog njezinog sadržaja.

Podsjetio je i kako će upravo vlade entiteta te Vijeće ministara imati obvezu donijeti konkretne planove reformi koji će se temeljiti na izjavi Predsjedništva BiH.

Pojasnio je kako će Predsjedništvo BiH sada od državnog parlamenta zatražiti da izjavu podupre, što bi trebalo predstavljati ispunjenje uvjeta na kojemu inzistira EU.

Ocijenio je kako stoga nema ni potrebe da izjavu posebno potpišu čelnici svih parlamentarnih stranaka, što se ranije očekivalo, dodavši kako ne očekuje da Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odbije izjavu jer bi ta stranka time pokazala kako joj europske integracije nisu cilj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok