Inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović mogla bi nazočiti sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kako bi time istaknuli značaj uzajamnih odnosa dvije države, najavio je u petak hrvatski član bosanskohercegovačkog državnog vrha Dragan Čović.

"Prema jednom prethodnom preliminarnom dogovoru planirano je da idemo sva trojica, ali kako nije bio poznat termin tog, kao i nekih drugih događaja, zaključili smo da ćemo naknadno dogovoriti hoćemo li ići u kompletnom sastavu. Ja sigurno idem, a moj će prijedlog biti da idemo sva trojica i da na jedan svečan način, kao predsjednici susjedne i prijateljske zemlje, budemo nazočni tom događaju", kazao je Čović kako ga prenosi agencija Fena.

Predsjedništvo BiH dobilo je službeni poziv za sudjelovanje na inauguraciji nove hrvatske predsjednice, zakazanoj za 15. veljače, a idućih dana bit će donesena i formalna odluka o tome tko će ići u Zagreb.

Članovi Predsjedništva BiH u prethodnom sazivu izbjegavali su putovati zajedno u službene posjete drugim državama, jer je ta praksa ocijenjena nepotrebnom i skupom, no Čović sugerira kako bi u slučaju inaguracije Grabar-Kitarović mogla biti napravljena iznimka.

Čović je potvrdio i kako u Sarajevu očekuju da jedan od prvih vanjskopolitičkih susreta novoizabrane hrvatske predsjednice bude upravo s članovima Predsjedništva BiH te kako se o tome već razgovaralo s Grabar-Kitarović.

"Vidjet ćemo njen plan i dinamiku, ali čini mi se da će BiH biti prioritet u toj vanjskopolitičkoj komunikaciji. Meni je logično da jedan od prvih susreta novoizabrane predsjednice izvan Hrvatske bude upravo s Predsjedništvom BiH", kazao je Čović.

HDZ BiH, na čijem je čelu Čović, tijekom predsjedničke izborne kampanje otvoreno je podupirao Grabar-Kitarović, a njegova je stranka na dane izbora organizirala i besplatan prijevoz glasača na birališta u BiH kako bi oni glasovali za kandidatkinju hrvatskog HDZ-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok